Artičoka

Od svog povrća, artičoke su najintrigantnije zbog svoje spoljašnjosti koja podseća na oklop. Sa svojim prelepim spoljnim okvirom i ukusno slanim srcem, ova biljka tehnički uopšte nije povrće, već je sjajan cvet iz porodice glavočika.

Artičoke cvetaju dvaput godišnje, jednom u proleće i ponovo na jesen.

Bogate su antioksidansima i vitaminom C, a takođe su dobar izvor magnezijuma, kalijuma i vlakana.

Bilo da su spremljene na pari, grilovane ili sotirane, artičoke predstavljaju jednu od najlepših poslastica.

Postoje dva načina za pripremu artičoka za kuvanje, cele ili samo srce.

Da pripremite celu artičoku, dobro je isperite, odsecite gornju četvrtinu i stabljiku, a smanjite krajeve latica makazama kako biste uklonili trnje. Priprema cele artičoke na ovaj način je savršena za grilovanje, pečenje i najčešći metod, kuvanje na pari.

Da biste na pari pripremili celu artičoku, postavite korpu za paru u veliki lonac napunjen vodom dok ne dođe do korpe. Stavite pripremljene artičoke u korpu i pokrijte. Pustite da provri i kuvajte. Latice artičoke se mogu ukloniti nežnim izvlačenjem – ovo treba trajati oko 30 minuta. Kada se skuvaju, izvucite jednu od latica – one nisu jestive, ali baza latice drži čudesni deo “mesa” artičoke.

Da pripremite samo srce artičoke za kuvanje, uklonite sve latice, izvadite srce kašikom, oljuštite stabljike ljuštilicom za povrće do svetlo zelene boje, i utrljajte sa malo limunovog soka da biste sprečili diskoloraciju. Ono što vam je ostalo je najbolji deo artičoke, koji možete jesti u celosti. Peći, pržiti, kocke i saute, ili brijati i koristiti u jelima kao što je ova slavna rižota artičoka. Dodajte malo mascarpone sira kako biste dodali svilenkastu teksturu jelu i povezali sve ukuse zajedno.

Artičoke su idealne za pripremu odličnih salata, umaka, namaza i čorbi. Svako hladno predjelo će postati sofisticirano i još ukusnije sa artičokama.

Ukus artičoka se savršeno slaže sa bosiljkom, spanaćem, maslinovim uljem, paprikom, lukom i pečurkama.

Cinar je gorki liker napravljen od artičoka, među desetak drugih sastojaka. Kaže da je afrodizijak i da ima bezbroj medicinskih svojstava, a gorak i zemljasti ukus su pravo uživanje. Probajte da servirate preko nekoliko ledenih kockica ili zamenite Campari sa Cinar-om u bilo kom klasičnom koktelu.