Tiramisu na moj način

IMG_5179.jpg

Tiramisu je verovatno najpoznatiji od svih italijanskih poslastica, većina izvora kaže da je prvi put kreiran u Trevizu u restoranu "Le Beccherie". Ovo je relativno skoriji izum, koji se najverovatnije javlja tek sedamdesetih godina.

Ime se prevodi kao "pick-me-up" što znači lagano osveženje i umesto da bude težak i jakog ukusa, ovaj desert će vas "podići" jer sadži kafu i alkohol, želećete jos...

Tiramisu se obično pravi u velikoj pravougaonastoj posudi, a zatim se seče na kocke, poput lazanja. Ja više volim da ga napravim u čašama, srednje veličine, lakše je, jer se često raspadne pri sečenju. U čašama se i bolje hladi, lepše je, ne raspada se prilikom sečenja i intresantnije je poslužiti iz njih. Za ovu priliku sam koristila čaše za vino. Tiramisu možete i dan unapred da spremite, tako da ne morate da brinete, desert će biti spreman kada gosti dođu!

Za 12 osoba (čaša)

  • 6 šoljica duplog espresa (ili 360ml vrlo jake kafe), tople

  • 4 kašike tamnog ruma

  • 250 grama šećera

  • 6 jaja srednje veličine, na sobnoj temperaturi, odvojenih

  • 120ml Marsala polu-slatkog vina ili Porto-a

  • 500g maskarpone sira

  • 1 paket piškota (potrebno vam je 24 keksa)

  • Kakao u prahu

1. Počnite tako što ćete pomešati toplu espreso kafu sa rumom i 50g šećera. Mešajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite sa strane, dok pripremate ostatak.

2. Razdvojite belanca od žumanca i sipajte žumanca u veliku posudu. U drugoj čistoj posudi, umutite belanca dok ne budu čvrsta. Dodajte šećer i Marsala vino na žumanca. Ako ne možete da nađete Marsala vino, kao zamenu možete koristiti Porto ili Medeira-u ili neko drugo polu-slatko vino sa visokim procentom alkohola. Mutite dok ne dobijete bledu i pufnastu smesu, dodajte maskarpone i pažljivo ga umešajte. Dodajte umućeno belance u smesu sa žumancima i sve zajedno sjedinite.

3. Za svaku čašu trebaće vam oko 2 piškote. Potopite piškotu u mešavinu kafe i dopustite da upije dovoljno tečnosti da cela piškota bude dovoljno vlažna, ali da se ne polomi. Stavite polovinu na dno vaše čaše. Stavite 1 kašiku  krema koju ste umutili preko piškote. Položite drugu polovinu piškote na vrh i dodajte još jednu kašiku krema, preko.

4. Pospite malo kakao praha, tako da prekrijete ceo krem. Uzmite još jednu piškotu, polomite je na dva dela i postavite obe polovine na vrh. Pokrijte sa još malo krema. Ponovite ovo za svih 12 čaša i odložite ih u frižider, na najmanje 8 sati, tako da dobro odstoje. 

Pre nego što poslužite, obavezno pospite vrh čaša s kakao prahom i uzivajte! Odličan desert tokom cele godine :)

Prijatno!