Domaća granola

Domaća granola

Da li ste probali domaću granolu za doručak? Svi znamo koliko je doručak važan i ja ne mogu da ga preskočim. Granola je odlična za doručak ili užinu, dodajte mleko po izboru ili grčki jogurt i malo svežeg ili suvog voća i to je sve. Kada ste u jutarnjoj žurbi, odlično je da imate zdrav doručak spreman za koji minut. Danas ću sa vama podeliti jednostavan recept, koji po meni najbolji recept za domaću granolu i koji redovno pravim. Ova količina će vam potrajati danima.

Volim da napravim domaću granolu zato što je zdravija od kupovne i tačno znam šta ide od sastojaka. U ovom receptu koristim kokosovo ulje i med, ovsene pahuljice i razno semenje i sušeno voće. Ako niste do sada pravili domaću granolu, prelaka za pravljenje, probajte, ne može da vam ne uspe 🙂 Sve što će vam biti potrebno je jedna činija i nekoliko osnovnih sastojaka koje većina nas ima u kući.

Ovsene pahuljice uvek imam u kući, jer ih često jedemo za doručak i od njih pravim zdrave američke palačinke i druge recepte. Ovde možete koristiti i pahuljice bez glutena, za sve koje izbegavaju gluten. Od orašastih plodova sam koristila lešnike ili bademe, ali možete i indijski orah, kikiriki, pistaće ili orah, šta god imate u kući i dodala sam golicu, seme suncokreta, kao i lan.

Ulje i so su ključni sastojci! So joj daje poseban ukus i nemojte se plašiti da je dodate, a ulje je čini hrskavom i neodoljivom. Najčešće koristim nerafinisano kokosovo ulje, koje je preukusno (jedva se oseća ukus kokosa, verujte mi, jer ga inače ne volim) i daje odličnu teksturu. Probala sam i sa maslinovim uljem (ekstra devičansko) ako želite da vam granola ima slaniji ukus. Ako pazite na unos zasićenih masti, maslinovo ulje je bolji izbor!

Kao toping kad granola bude pečena, obavezno dodajte suvo voće koje joj daje dodatnu slatkoću, teksturu i neodoljiv ukus. Moje dete voli samo sušene brusnice, pa obično njih koristim, ali možete dodati i suvo grožđe, iseckane suve kajsije, smokve ili suve šljive. Granola dugo ostane sveža i hrskava tako da predstavlja sjajan ručno napravljen poklon. Kada jednom probate domaću granolu, nećete se više vraćati na kupovnu. Isprobala sam mnoge, a ovaj recept sam pronašala na sajtu Cookie and Kate, i malčice sam ga izmenila po mom ukusu! Probajte i uverite se sami :))

Domaća granola
Jednostavna domaća granola, laka doručak, užina.
Domaća granola
Odštampaj
5 from 1 vote

Domaća granola

Vreme pripreme10 min
Vreme kuvanja20 min
Ukupno vreme30 min

Sastojci:

  • 400 g ovsenih pahuljica (koristite bez glutena za granolu bez glutena)
  • 200 g sirovih oršastih plodova i semenki
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 120 ml istopljenog kokosovog ulja ili maslinovog ulja
  • 140 ml meda
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile ili jedan štapić vanile
  • po ukusu suvog voća iseckanog ako je veliko (ja sam koristila suve brusnice)

Priprema:

  • Zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite veliki pleh pek papirom.
  • U velikoj posudi za mešanje, promešajte ovsene pahuljice, so i cimet.
  • Dodajte kokosovo ulje, med i vanilu. Dobro promešajte dok sve ne bude obloženo. Sipajte granolu na pripremljen pleh i koristite veliku varjaču da je rasporedite u ravnomeran sloj.
  • Pecite dok ne porumeni oko 20-ak minuta, nakon 10 minuta pečenja dodajte orašaste plodove i semenke i promešajte lagano. Granola će dodatno postati hrskava kako se bude hladila.
  • Izvadite je iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi, bez diranja. Pospite suvim voćem po vašem izboru.
  • Čuvajte granolu u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 1 do 2 nedelje. Ja je obično stavim u veliku teglu. Poslužite je sa grčkim jogurtom ili mlekom pa Vašem izboru i svežim voćem!
Domaća granola

Prijatno!


Zanima li Vas još super lakih deserta?

Jedan Komentar

  1. Avatar
    Bozica Kiso

    5 stars
    Ovo je jedina granola koju ja volim.
    Inace nisam ljubitelj ovakve vrste dorucka ali od kada sam otkrila Zoricin recept promenila sam ovaj stav.
    Ova granola se jako brzo i lako sprema. Preukusna je i za svaku preporuku.

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja koja se moraju popuniti označena su zvezdicom *.

Ocena recepta




*