Posts in Lagani zalogaji
Potaž od bundeve sa puterom od žalfije

Znate li nekoga ko ne voli domaći potaž od bundeve? Ja iskreno ne, jer je ovo pravi specijalitet za ove hladne dane. Ima raznih recepata za čorbe i potaže od bundeva, i ja ga sama pravim na različite načine, ali ovo mi je jedan od omiljenih. Obično koristim bundevu, ali sam probala ovaj potaž i sa muskatnom tikvom, tako da možete i nju koristi kao zamenu.

Read More
Pečena muskatna tikva sa sočivom

Priprema Vam neće oduzeti mnogo vremena, tako da je idealan obrok kada nemate puno vremena. Kako je sočivo puno proteina i brzo zasiti, ja često ovo jedem i kao obrok salatu. Ostane mi, pa jedem i narednog dana, a tada bude još ukusnije. Dobro operite tikvu, ali nemojte je ljuštiti jer je njena kora mekana nakon pečenja i puna vitamina. Ovo jelo možete služiti mlako ili skroz hladno. Ja ponekad na kraju izmrvim i feta sir ili dolcelatte (mekani plavi sir), ali to je proizvoljno. Poslužite kao obrok salatu ili kao dodatak pečenoj plietini.

Read More
Brzi recept za humus

Humus nam dolazi sa Bliskog istoka i postoje razne varijante, zapravo, svaka zemlja ima svoju. U Bejrutu dodaju jogurt, peršun i nanu u humus, dok u Damasku ne dodaju tahini uopšte. Uobičajeno je da se leblebije potope preko noći i da se narednog dana skuvaju, ali ako nemate vremena, kao ja, ovo je brza varijanta jer koristim leblebije iz konzerve.

Read More
Salata sa cveklom, sočivom i fetom

Ova obrok salata je puna boja i ukusa i brzo će Vas zasititi zbog sočiva koji je jedan od sastojaka. Kada imam vremena, skuvam svežu cveklu (nekad i noć pre spremanja salate), ali ponekad kupim već skuvanu ili pasterizovanu za ovu salatu i tako uštedim na vremenu.
Ono sto najviše volim kod ove salate je sveže začinsko bilje. Gajim ga u saksijama u dvorištu (dok sam živela u stanu, gajila sam ga na terasi) tako da mi je uvek pri ruci i uvek ga imam u izobilju.

Read More
Španska čorba- Salmoreho (šp. salmorejo)

Dok je paradajz u sezoni, obožavam da spremam ovu špansku čorbu. Slična voljenom gaspaću, salmoreho čorba je njegova jednostavnija ali otmenija starija sestra.

Kod salmoreha volim što od samo nekoliko sastojaka koji se obično mogu naći u svakoj kuhinji možete brzo da napravite nešto tako ukusno i osvežavajućečaša salmoreha tokom vrućeg letnjeg dana je pravo blaženstvo. Međutim, molim Vas pripremajte ovo jelo isključivo od svežeg, zrelog paradajza u sezoni. Ovo nije zimska čorba i lako ju je upropastiti ovako – na kraju ćete samo dobiti bezukusnu kašu.

Read More
Brusketi sa grožĐem i kozijim sirom

Često ćete u italijanskoj kuhinji naići na kombinaciju sira i voća. To nije bez razloga jer oni savršeno idu zajedno! Ovi brusketi su preukusan spoj bogatih ukusa i različitih tekstura. Veoma ih je lako napraviti, a kada ih aranžirate i poslužite, svi će biti oduševljeni. Najbolje je da koristite blagi, meki kozji sir i vrstu grožđa bez semenki koju volite

Read More
Osvežavajuća salata od svežeg krastavca i maka

Evo jednog brzog i vrlo neobičnog recepta koji sam pronašla u jednom od Ottolegijevih kuvara. Ko bi rekao da mak ide odlično ne samo uz slatke poslastice već i uz slana jela.  U Engleskoj jako teško pronalazim sveže krastavce kakve mi imamo. Ovde su dugački, tanki, bezukusni i potpuno drugačije sorte. Prošle godine sam ih zasadila u povećoj saksiji u dvorištu i lepo su mi rasli.

Read More