Kora cimeta se seče dva do tri puta godišnje sa mladih ogranaka svakog stabla, zatim se preko noći fermentira. Nakon što se odstrani spoljnja i srednja, upotrebljava se samo nežna, unutrašnja kora.

Deset tankih listića (0,3 do 1 mm) te kore se uvijaju jedna u drugu da se dobje štapić cimeta, pa se suše prvo u senci, a zatim na suncu. Način na koji oni dobijaju svoju žuto-smeđu boju.

Kada dodje u prodavnice, cimet je uglavnom u komadićima od 3-10 cm ili u prahu.

Najcenjeniji su štapići napravljeni od najtanjih i najglatkijih listića, označeni sa "00000", a najdeblji i najgrublji se označavaju sa "0".

Cimet se može kupiti u obliku štapića i u prahu. Štapići cimeta mogu se čuvati mnogo duže od cimeta u prahu, ali prah ipak ima više arome. Kvalitet cimeta se moze proceniti po njegovom mirisu, koji treba da je čist, sladak i jak. Cimet treba čuvati u staklenoj posudi na mestu koje je suvo, tamno i hladno. Cimet u prahu može trajati nekih šest meseci, dok štapići cimeta mogu biti sveži i više od godinu dana. Produžite rok trajanja cimeta i njegovu svežinu tako što ćete ga čuvati u frižideru. 

Cimet se može koristiti u kuhinji na nekoliko načina - za pripremanje kolača, torti, raznih napitaka. Koristi se kao sastojak u voćnim sokovima, kuvanom vinu, medu i čaju. Jedna od najpoznatijih upotreba cimeta je u sutlijašu. Cimet je jedna od najzdravijih zamena za šećer, pa umesto šećera za kafu možete koristiti cimet ako želite da steknete neke zdravije navike. 

Proverite kako je cimet dao poseban šmek pilećim ražnjićima na marokanski način.

Štapići cimeta su jako dobri i kao dekoracija. Koristite štapiće cimeta kada poslužujete kafu, ali i za ukrašavanje trpeze. Pored dekoracije, daće vam prelepu aromu.