Ako se pitate u kom obliku cimet treba imati u svojoj kuhinji, odgovor je oba. Dobro je imati i mleveni i u štapiću,  što će vam i olakšati pripremu jela i pića. Cimet u štapiću je vrlo praktičan u pripremi napitaka i kompota, ali i kao dekoracija. Mleveni cimet će, s druge strane, dati divnu aromu svežem voću i kolačima, posebno od jabuka.

Mleveni cimet daće istančan egzotičan ukus jelima od jagnjetine, mlevenog mesa i piletine. Za vaše posebne prilike isprobajte pečenu jagnjetinu inspirisanu Marokom. Jagnjetina se marinira s mešavinom začina od kima, luka, cimeta, đumbira, čilija u prahu i šafrana. Možete je i dinstati sa dodatkom cimeta, a umak od suvih šljiva poslužite uz to.

Salatu od šargarepe i krastavca možete preliti prelivom od meda, limunovog soka, cimeta, đumbira, maslinovog ulja i bibera.

Cimet se dosta često koristi u poslasticama s orašastim plodovima i voćem, kao što su pite od jabuka ili šljiva, baklava, džemova i kompota. Egzotično voće poput ananasa, papaje ili manga, ispečeno na maslacu s dodatkom meda, ruma i cimeta sa sladoledom od može biti odličan završetak svečanog obroka. Voćni umaci uvek idu lepo s cimetom, a služe se uz kolače i sladolede. Izuzetak je kiselkasto voće, kao što su borovnice i višnje, čiji umaci idu izvrsno i uz meso, poput svinjetine. Umak od cimeta sa mlekom, jajima i šlagom poslužuje se uz pite, pudinge, sladolede i torte.

Kafu možete pomešati s malo narandžine kore, vanilinog šećera i cimeta te pripremiti omiljeni napitak s novom aromom. Prokuvajte štapić cimeta u mleku i uz dodatak meda dobili ste izvrstan topli napitak. U zimskim mesecima, cimet je neizostavan začin za čaj ili kuvano vino.