Estragon

Estragon

Estragon je jedna od onih bilja kojih se možda ne biste setili dok ne naiđete na recept koji ga isključivo zahteva. Kada shvatite koliko je ova biljka svestrana, želećete da je koristite što više. 

Slatkastog je ukusa i najčešće se koristi u pripremi soseva, mesa, ribe i povrća. U kombinaciji sa piletinom, čini pravu magiju ukusa.

Ako je hrana delikatna i kremasta, velike su šanse da će se sjajno slagati sa ukusom estragona. I sasvim obrnuto, estragon svojim ukusom može ukrotiti i one najtvrdoglavije šnicle.

Za razliku od peršuna sa kojim ga često porede, estragon se odlično uklapa i u deserte, a naročito u one sa breskvama.

Estragon je nisko grmlje poreklom iz Azije sa ravnim, uskim, sjajnim zelenim listovima. Zapravo je član porodice zelenih salata, a nežni listovi su prilično ukusni kada su sirovi.  Možete ga naći i kao suvi začini, mada je ukus mnogo blaži.

Postoje dve glavne vrste estragona: francuski i ruski. Mi uglavnom preferiramo francuski estragon zbog njegovog delikatnog i uravnoteženog ukusa. Ruski estragon može biti oštrog ukusa i znatno je manje aromatičan.

Tarragon se široko koristi u klasičnom francuskom kuvanju, naročito u sklopu mešavine “finih trava”, u bearnaise sosu, kao i sa piletinom, ribom i povrćem.

Pošto su listovi tako nežni, mogu se mešati sa drugim zelenilom za salate ili posuti preko gotovog jela, isto kao i kad koristimo peršun. Ukus anisa dobro ide u jelima od paradajza, tako da se može koristiti u pancanela i karpeze salati, u supama na bazi paradajza ili u paradajz sosevimaa za testenine. Estragon se takođe može ubaciti u sirup za letnje koktele.

Kod nas, estragon potražite u Bio Špajzu.