Kari

Kari

Sigurno i vi mislite da je kari prah indijski začin. Ali, varate se! Kari nije sastojak koji se koristi u indijskom kuvanju i ne predstavlja mešavinu začina koja se nalazi u kuhinji u jugoistočnoj Aziji.

Kari prah je zapravo britanski pronalazak, donekle sličan garam masali, mešavini začina koja preovlađuje u severnoj Indiji. Napravljen je da podseti na suštinu indijske hrane, ali ga zapravo ne koristi nijedan autentičan indijski kuvar. Kari prah se stoga ne koristi za pripremu indijskog karija (što je vrsta jela koju čini meso i / ili povrće u sosu, i obično se služi preko pirinča). Umesto toga, kari prah je sastojak koji zapadnjaci koriste da naprave ono što misle da je istinska indijska kuhinja.

Ova mešavina je stvorena kao etnički ukus, ali ne postoji standardni recept ni formula za kari prah. Međutim, glavne komponente ostaju iste i obično su kumin, korijander i kurkuma (koja daje karakterističnu boju). Drugi uobičajeni sastojci su crveni ili crni biber, senf, đumbir, karanfilić, kardamon, lovorov list i piskavica.

Kari prah ima jedinstveni ukus zbog kombinacije slanih i slatkih začina. Slani začini kao što su kumin, kurkuma i lovorov list daju kariju dubok, zemljast ukus, a slatki začini, poput cimeta i karanfilića, dodaju svežinu i živost.

Sada kada znate da nećete napraviti tradicionalna indijska jela, možete koristiti kari prah kao začin za sve. Uobičajeno se koristi za ukus supe, čorbe, soseva, marinada, mesa i povrća. Pošto se popularnost karija povećava, kreativni kuvari pronalaze više nekonvencionalnih upotreba ovog začina, kao što su hamburgeri, kajgana i salata od krompira. Isprobajte i punjena jaja sa dodatkom karija! Zbog svog živog ukusa, kari prah se može koristiti i kao zamena za so.