Badem

Badem

Badem se spominje još od vremena kada su ga egipatski faraoni koristili kao prestižni sastojak u hlebu. Za Kleopatru se govori da se kupala u bademovom mleku. A tokom rimskih vremena, mladencima su dodeljivani bademi kao znak plodnosti. Badem su zapravo uveli Grci još u VI veku pre nove ere, dok su stvarali kolonije po zemljama Sredozemlja. Danas je badem najzastupljeniji u Italiji, Španiji, Grčkoj, Maroku kao i Kaliforniji. Osim ogromne upotrebe u domaćem kulinarstvu, značajna je njegova uloga i u prehrambenoj, farmaceutskoj kao i kozmetičkoj industriji. Kada badem dostigne svoju punu zrelost, omotač puca i plodovi ne sazrevaju ravnomerno.

Bademi su toliko raznovrsni orašasti plodovi da smatram da svaka kuhinjska ostava treba imati jednu posudu s bademima. Bademi dodaju ukus, teksturu i hrskavost u toliko slatkih i slanih jela. Bademi su mnogo više od samo zdravog obroka!

Piletina je savršen pratilac kremastog hrskavog badema, pa pokušajte da dodate badem koricu na pileća prsa, ubacite blanširane bademe u vaša omiljena pečena jela sa piletinom ili dodajte seckani badem u kremasti sos od pečuraka.

Od obroka sa bademima do sirovih orašastih plodova, nema kraja mogućnostima za unošenje badema u vaš svaki zalogaj. Za hrskavu koru, pospite listiće badema na bilo koji nekuvani komad pre nego što ga stavite u rernu.

Postoji ceo jedan svet recepta za torte od badema, koji dokazuju raznovrsnost ovog skromnog orašastog ploda. Bademovo brašno čini neverovatnu zamenu za obično brašno i stvara gustu teksturu tortama koja je idealna za uparivanje sa bogatim sirupima i šlagom.

Ako ste ljubitelj poznatih makaronsa, onda ste sigurno upoznati sa magijom koju bademi dodaju poslasticama.

Puter od badema može biti skup ako ga kupujete u prodavnici, ali ja imam dobru vest za vas! Možete ga napraviti sami i to jako brzo i povoljno! Sve što vam treba su dve šoljice sirovih badema, četvrtina kašičice morske soli ii jak procesor hrane da bi sve to povezao.