Brazilski orah

Brazilski orah

Iako u nazivu ima reč Brazil, ovo orašasto voće se uzgaja na području cele Južne Amerike već godinama. Plod brazilskog oraha u izobilju ima hranljivih materija, minerala i vitamina i zato je još jedna veoma zdrava grickalica. Ima jako veliki udeo selena koji pomaže u regulisanju rada štitne žlezde i sprečava formiranje i razmnožavanje malignih ćelija. Selen je jedan od prirodnih antioksidanata koji sprečavaju stvarenje ćelija i jačaju imunitet.
Brazilski orah sadrži takođe kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink kao i gvožđe, zbog čega ovaj orah ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Selen je inače sastojak koji se može naći u jako malom broju namirnica, zbog čega je brazilski orah gotovo dragocen plod, a takođe, u sebi sadrži i prirodna vlakna, koja odlično deluju na zdravlje celog organizma.

Najčešće se jedu sirovi i posoljeni, i takođe su veoma bogati proteinima što ih čini izuzetno zdravim i obrokom punim energije. Osim kao grickalica, mogu se koristiti u raznim interesantnim receptima, a pogotovo slatkišima.

Brazilski orah se može koristiti za razne kolače i torte. Sameljite plod brazilskog oraha i dodajte u smesu za čokoladne kolače, to jest braunije. Takođe ih možete posuti preko gotovih kolača.

Mleko koje se pravi od brazilskog oraha ili drugog orašastog voća može biti jako zdrava i ukusna zamena za obično kravlje mleko ili čak sojino mleko. Natopite orah vodom i ostavite nekoliko sati kako bi omekšalo. Zatim ih stavite u blender i potom procedite dobijenu masu. Ponovite proces nekoliko puta. Veoma je kremasto i jako je ukusno kada se doda u kafu umesto kravljeg mleka.

Brazilski orah i ostalo orašasto voće često koriste sportisti i vegeterijanci zbog visokog sadržaja proteina. Količina proteina u brazilskom orahu može parirati čak i pilećem mesu, koje ima najviše proteina od svih mesa.