Crni susam

Crni susam

Susam je jedno od najstarijih semena koje je poznato čoveku i najčešće se koristi u japanskoj i kineskoj kuhinji. Susam je dosta bogat kalcijumom, a crni susam ga ima skoro 60% više od običnog. Odličan je izvor i magnezijuma, to ga čini jako dobrim u otklanjanju migrena, regulaciji krvnog pritiska i poboljšanju sna. Crni susam je bogat izvor cinka i bakra, koji su neophodni za zdravlje zglobova i kostiju. Cink koji crni susam poseduje obezbeđuje čvrstinu kostiju i sprečava moguće prelome. Kombinacija mineralnog bakra omogućava aktiviranje procesa stvaranja elastina što je neophodno za zdravo funkcionisanje zglobova i kostiju. Održavanje imuniteta je jedna od važnijih uloga cinka.

Za razliku od orašastog ukusa belog susama, crni susam ima malo gorči ukus. Kad u receptu stoji da se može koristiti crni ili beli susam, često je više u pitanju izgled nego ukus. Susam se može posipati po hlebu, pecivu, salati ili uvaljati komad ribe ili mesa pre kuvanja za hrskavu oblogu. Osim toga, susam ima ogromne nutritivne prednosti, što je još jedan od razloga da ga uvrstite u svoje kuvanje.

Često se koriste u azijskom kuvanju zbog njihovog ukusa, boje i teksture, obično se vide u suši rolnicama, pirinčanim jelima i salatama. Još jedna odlična upotreba semena crnog susama je da se riba ili svinjetina pospe pre sečenja.

Veruje se da je za održavanje zdrave i negovane kože dobro uzimati jednu kašičicu crnog susama dnevno. 

Crni susam je dobro istostirati kako biste najbolje iskoristili sve njegove hranljive materije.  

Potražite crni susam u Herbasana i Maslina online prodavnicama.