Duka

Duka

Duka je izuzetno ukusan začin koji dolazi iz Egipta. Reč potiče iz arapskog jezika u značenju razbijati, mrviti pošto se miks začina i orašastih prodova mrvi zajedno nakon što su osušeni pečeni, dok tekstura ne dobije oblik koji nije ni prah ni pasta.

Duka začin ćete kod nas možda naći u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane, ali je lako napraviti ga kod kuće. Sveže pečeni orasi i semenke su svakako ukusniji i može biti zabavno eksperimentisati sa različitim sastojcima.

Postoji bezbroj recepata za ovaj začin. Skoro svaka mešavina uključuje orahe (najčešće lešnik, ali razne druge vrste mogu se koristiti same ili u kombinaciji), semenke susama, korijandera i kima. Na ovo, kuvar može dodati osušenu majčinu dušicu, mentu, biber, ili razne druge slatke, ljute i slane začine i biljke.

Duka se često koristi kao kora za jagnjetinu, piletinu, ribu, pa čak i tofu. Topla, aromatična mešavina je neodoljiva kada se služi kao umak sa hlebom i maslinovim uljem. Može se posipati na sve od pečenog povrća, testenina, feta sira, pa čak i svežeg voća.

U Egiptu se jede za doručak i kao predjelo. To je veoma lična i individualna mešavina koja se razlikuje od jedne porodice do druge. Može se čuvati u tegli mesecima.

Ovo je recept koji možete koristiti kao bazu i u to dodavati začine po svm ukusu. Stvaranje lične mešavine je u duhu ovog začina. Sa ovim recetom, trebalo bi da dobijete oko 250gr duka začina:

  • 100 gr susama

  • 100 gr blanširanih badema ili lešnika

  • 2 supene kašike semenki korijandera

  • 2 supene kašike mlevenog kumina

  • 1 kafena kašičica semena od komorača

  • So i biber

Semenke i orašaste plodove ispecite u rerni a zatim izblendajte dok ne budu fino zdrobljeni. Nemojte ih usitniti u prah da ne biste dobili pastu. Duka bi trebalo da bude suva zdrobljena smeša, a ne pasta.