Garam masala

Garam masala
Mešavina začina i zaštitni znak mnogih jela iz jugoistočne Azije

Ako ste ljubitelj indijske hrane, garam masala vam je sigurno poznata. Ova poznata mešavina začina je zaštitni znak mnogih jela iz jugoistočne Azije koja su preukusna! Međutim, garam masala nije ograničena samo na indijska jela.

Mnogi indijski kuvari preferiraju da garam masalu sastavljaju od pojedinačnih začina. Izbor, prženje i mlevenje mešavine začina omogućava vam da dobijete svežu i veoma ukusnu mešavinu. Prženje ili tostiranje je važno za dobijanje ukusa garam masala začina. Garam masala u bukvalnom prevodu znači toplota, i to se odnosi na tostiranje začina.

Garam masala mešavine nisu obično ljute i nemaju puno papričica ili crnog bibera. Tipične začine koje ćete koristiti prilikom mešanja garam masala uključuju kardamom, cimet i korijander. Posle tostiranja, jednostavno sameljite začine što je finije moguće, koristeći mlin za začine ili avan i tučak.

Za razliku od drugih mešavina začina koje se dodaju ranije u procesu kuvanja, garam masala se tradicionalno dodaje na kraju kuvanja. Naravno, ovo pravilo nije nešto čega se uvek čvrsto držite. Možete ga dodati u bilo kom trenutku kada pripremate jelo, a mešavinu možete i kao sastavni deo marinade. Čak i kada garam masalu koristite na početku kuvanja, trebalo bi da pospete malo začina na kraju da biste dobili pravi ukus. 

Garam masalu možete koristiti kako biste svakodnevnim ukusima dali drugačiju notu:

  • Pospite malo ovog začina po majonezu kako bi bio još ukusniji.
  • Koristite ga uz pečeni, prženi ili kuvani krompir.
  • Ako su vam obične kokice dosadile, pospite malo ovog začina i od običnih, dobićete savršene kokice.
  • Ako ste ljubitelj kafe, dodajte malo garam masale za nesvakidašnje iskustvo i novu dimenziju ukusa.

Kod nas je ova mešavina dostupna u Bio Špajzu, Maslini i Spice Up Shopu.