Karanfilić

karanfilić

Karanfilić je začin napravljen od cvetnih pupoljaka zimzelenog drveta nazvanog, dovoljno odgovarajuće, drvo karanfilića. Cvetovi pupoljka karanfilića se sakupljaju u njihovom nezrelom stanju i zatim suše.

On se može koristiti u celosti ili u samlevenom obliku, a ima jak, oštar ukus i aromu. Celi karanfilić je oblikovan kao mali, crvenkasto-smeđi konus, obično ide oko centimetar u dužini, sa sjajnim vrhom.

Karanfilić se koristi za ukus soseva, supa i jela sa pirinčem, posebno u nekoliko tradicionalnih indijskih jela, i takođe je jedna od komponenti garam masale. Treba ga oprezno koristiti kako njegov intenzivan ukus ne bi li preuzeo dominantnu notu. Odlično se slaže sa mesom divljači i jabukama, a neizostavan je začin za kuvano vino.

Celi karanfilić se obično skloni pre služenja. Čak i kada se skuva, celi ima veoma tvrdu, drvenastu teksturu, i ne samo da je njegov ukus nadmoćan, nego bi neko i zub mogao slomiti ako zagrize jače .

Karanfilić se takođe pojavljuje u velikom broju deserta, a posebno oko praznika.  Jedan je od ključnih začina za pripremu klasičnog  bešamel sosa.

On ima podjednaku pripremu kako u slatkim tako i u slanim jelima. Celi komadi karanfilića se dodaju u kompote, voćne salate, čajeve kao i u mnoge druge specijalitete. On je neizostavan sastojak pečenja, pogotovo masnog mesa jer olakšava probavu.

Mnogi kuvari ga dodaju u hleb, peciva, pileću kao i riblju čorbu, umake, marinade a odlična je kombinacija sa šargarepom, dinjom, cveklom pa i kiselim kupusom.

Karanfilić je često upraren sa cimetom ili muskatnim oraščićem. 

U Bio Špajzu potražite karanfilić u zrnu.