Lavanda

Lavanda

Ako ste upoznati sa opojnim mirisom lavande i šarenim cvećem, ali niste iskusili njen privlačan ukus, čeka vas prijatno iznenađenje. Od keksa, hleba i sladoleda do ukusnih jela i soseva, nagoveštaj lavande oživljava recepte na raznolike načine. Mnogi moderni restorani počeli su da koriste divnu mešavinu cvetne lavande, svežeg bora i ruzmarina sa citrusnim notama za naglašavanje slatkih i slanih jela.

Dok se i cveće i listovi mogu koristiti u kuvanju, eterična ulja su najviše koncentrisana u pupoljcima i cvetovima, što znači da imaju najbolji ukus. Reč upozorenja: parfemski miris lavande može preplaviti hranu kada se doda previše. Ključ za kuvanje sa lavandom je da koristite lagane količine – samo malo da biste dobili suptilnu nijansu. Možete koristiti cveće i pupoljke u celini (uverite se da nisu hemijski tretirani). Takođe možete napraviti šećer od lavande stavljanjem cveća i šećera u posudu sa čvrsto stavljenim poklopcem i ostaviti da odstoji nekoliko sedmica. Brža metoda je da narendate pupoljke sa šećerom kako bi se napravio fin prah.

Lavanda je divna u svim vrstama pečenih proizvoda i deserta – od kolačića, mafina i hleba do torti i sladoleda. Dodajte je u soseve, marinade i prelive, ili kreirajte aromatična ulja, sirće i puter. Ukus lavande se slaže sa većinom voća, orašastim plodovima, a i sa povrćem (posebno sa krompirom) i može se koristiti kao začin za ribu, živinu i druga mesa. Još jedan odličan način za upotrebu lavande je da je pomešate sa drugim aromatičnim biljem kao što su ruzmarin, komorač, origano ili majčina dušica, kako bi doneli novu dimenziju začinima i slanim jelima.

Svaki kolač ili torta postaju nezaboravni uz malo lavande. Torta sa lavandom i limunom je divan primer za to. Kada je probate, postaće vam omiljena!

Sveži pupoljci i cvetovi lavande čine da hrana oživi uz novi ukus, ali njihova kulinarska magija postaje snažnija kada se osuši. Moraćete da prilagodite količinu koja se koristi kad god zamenite sušenu lavandu u receptu koji poziva na sveže. Kad je sveža lavanda na listi, zamenite je sa jednom trećinom količine osušene: na primer, jednu kašičicu sušene lavande umesto tri kašičice sveže.