Muskatni oraščić

Muskatni oraščić

Slava muskatnog oraščića kao začina sa jedinstvenom i specifičnom aromom i ukusom počinje još od antičkih vremena i traje do današnjih dana, kad je muskatni oraščić neodvojiv deo mnogih etno kuhinja. Italijanska, karipska, indijska, francuska, grčka, čak i jela karakterstična za Latinsku Ameriku i Bliski istok teško prođu bez upotrebe male doze muskatnog oraščića.

Kulinarska obrada začina je izuzetno pogodna u kombinaciji s biberom, lovorovim listom, lukom, peršunom, korenima za supu. Muskatni oraščić je idealan začin za različite paprikaše, paštete, supe, jela od mlevenog mesa, sosove, jela od povrća. Bez njega čuveni bešamel s pečurkama ne bi imao svoj karakterističan ukus. U indijskoj kuhinji oraščić se koristi skoro potpuno u kolačima. U evropskoj kuhinji oraščić i njegova kora se posebno često koriste u jelima s krompirom.

U zapadnoj kuhinji muskatni oraščić je popularan u pripremi kolača, krekera i prženog voća, ali se takođe koristi za arome sira u pripremi fondua, dok je kombinacija spanaća i oraha klasična pri pripremi italijanskih raviola.

Ako pripremate supu ili sos sa ribom i morskim plodovima, a naročito sa škampima, pažljivo dodajte muskatni orah da ne preterujete. Podjednako možete dopuniti miris i ukus pirinča, sos od paradajza, pudinga, sos od karfiola, sos sa kobasicama koje možete poslužiti s jagnjetinom. Ako pripremate kuvana alkoholna pića, samo malo prisustvo muskatnog oraščićića poboljšaće njihov ukus, a brižljivo će uključiti i mleko i toplu čokoladu.

Njegova mirisna i topla aroma jednako dobro pristaje mesnim jelima, bešamel umaku, kao i kuvanom voću i drugim poslasticama. Dodajte ga pred kraj kuvanja jer mu toplina slabi ukus.

Muskatni oraščić i njegova kora imaju sličan ukus, dok se ukus oraščića razlikuje po tome što je malo slađi. Kora ima svetlonarandžastu, sličnu šafranu, boju, zato je omiljena kod pripreme svetlih sosova jer ima daje karakterističnu i ukusnu boju. Prinos kore muskatnog oraščića je samo 15 % od celog začina, što je razlog da bude skuplja. Muskatni oraščić je sirovina za široko korišćenje eteričnog ulja. Dobija se parnom destilacijom mlevenog muskatnog oraščića i koristi se dosta u farmaciji i parfimerijama. Eterično ulje muskatnog oraščića se koristi čak i u proizvodnji Koka-kole.

Kupiti ga možete u svim prodavnicama sa prehrambenim proizvodima na odeljku začina. Može biti pakovan u staklene posude ili celofanske vrećice, u komadu ili narendan.