Orah

Orah

Orah koristimo za razne pite, kolače, kao dodatak za palačinke, za žito i sve slatkiše koji nam mogu pasti na pamet.

Mislim da svaka kuća u Srbiji u svojoj ostavi ima bar nešto oraha pri ruci.

Orasi su jedan od najpopularnijih i najraznovrsnijih orašastih plodova. Kada se beru mladi, poznati su kao mokri, a njihova mlečno bela zrna se uglavnom koriste za kiseljenje. Daleko češći je suvi orah, u svojoj opni ili bez. Braon boje je i ima zaobljenu površinu, koja izgleda kao dve polovine mozga. Plod ove biljke smatra se jednom od najstarijih hranljivih namirnica zapravo, rastao je prvenstevno kao divlja biljka u vidu orahovih šuma. Ne zna se tačno poreklo oraha, ali smatra se da potiče iz Azije, a odatle se preko Mediterana proširio po čitavom svetu.

Imaju blago gorak ukus, dobro je jesti ih i sirove i kuvane ili pečene, idu i sa slatkim ili slanim jelima, a posebno su korisni za pečenje.

Gorčina se uglavnom nalazi u veoma tankoj koži, koja se može skinuti ili oljuštiti nakon sušenja ili pečenja. Gorak ukus oraha je jako koristan u kuvanju, dobro balansiranje između masnog mesa – sporo pečene patke ili svinjetine.

Možete ih dodati u salatu za novu i zanimljivu teksturu, a ako se odlučite da ih koristite kao zamenu za meso, njihov ukus će biti mnogo jači i učinće same orahe mnogo boljom zamenom za intenzivne, slane proteine.

Ako pravite domaći musli, orasi su sastojak koji ne sme da izostane. Domaću granolu uvek imam u kući, a odlična je i kao grickalica za izlete u prirodi.

Ako orahe koristite samo sirove, probajte da ih ispečete jer ćete na taj način dobiti ukus koji jednostavno nećete dobiti sa sirovim orasima.

Divno se slažu i sa svežim voćem, posebno sa grožđem. Brusketi sa grožđem i kozijim sirom su pravo uživanje za sve koji vole kombinaciju voća, sira i oraha.