Ružina vodica

ružina vodica

Ružina vodica nastaje tokom izrade parfema iz ruže, drevnog procesa koji je nastao u Persiji (današnjem Iranu) pre mnogo vekova gde su parom destilovane latice kako bi se dobila esencijalna ulja (ružina vodica je tečnost koja ostaje). A može se napraviti i potapanjem ružinih latica u toplu vodu.

Srećom, kuvanje i pečenje sa ružinom vodicom je vrlo lako. Ali važno je zapamtiti da je ružina vodica dosta jaka i pravilo kada je koristite je: što manje to bolje!

Ružina vodica je jako zastupljena u bliskoistočnim i mediteranskim jelima. Dobro ide sa začinama poput šafrana, kardamoma i jasmina, orašastim plodovima poput badema, pistaća i kokosa, i voćem poput pomorandže i limuna, takođe se koristi u baklavama, turskom čaju, pirinčanim jelima…

Uz svoj cvetni ukus, ružina vodica se savršeno slaže sa prolećnim i letnjim voćem kao što su jagode, maline, breskve i rabarbara. Umešajte ružinu vodicu u voćne sirupe, čorbe ili je dodajte u džem.

Ako želite da običnim kolačima date poseban ukus i glamur, samo dodajte nekoliko kapljica ružine vodice u fil.

Umesto vanile, upotrebite ružinu vodicu za malo cvetniju, ali sličnu aromu. Ovo je pravo čudo u tortama, kolačima i tartovima. Ili ga dodajte u testo za kolače.

Deserti su zaista prirodni partner ružine vodice- naročito jednostavni voćni deserti. Apsorbuje se prelepo u mesnate plodove, zato je morate probati sa pečenim šljivama.

Ili, probajte da je dodate u svoje omiljene koktele, alkoholne i bezalkoholne. Vodica posebno lepo ide u koktele u koje ide i voće.