Zatar

zatar

Zatar je generičko ime za porodicu srodnih bliskoistočnih biljaka iz rodova Origanum (origano), Calamintha (brazilska majčina duša), Thimus (obično Thimus vulgaris, i.e., timijan) i Satureja (slatko). To je takođe ime za začine iz sušenih listova hizopa, pomešanih sa susamom, suvim sumakom, kao i druge začine. Koriste se u kuhinji Levantine, i mešavine biljaka i začina su popularne širom Bliskog istoka.

Zatar se tradicionalno suši na suncu i meša se sa solju, susamom i sumakom. Uobičajeno se jede sa pitom, koja je umočena  u maslinovo ulje i zatim za’atar. Kada se osušena biljka namotava maslinovim uljem, širenje je poznato kao za’atar-vu-zait ili zeit ou za’atar (zeit ili zait, što znači “nafta” na arapskom i “maslina” na hebrejskom). Na Bliskom istoku, ka’ak (meki semenski hleb sezama, poznat kao ka’ak na hebrejskom), prodaje se u pekarama i uličnim prodavcima sa za’atarom da se potapaju ili sa za’atarskim punjenjem.

Zatar se koristi kao začin za meso i povrće ili se posipa  na hummus. Takođe se jede sa labnehom (jogurt je isušen kako bi napravio tangi, kremasti sir) i hlebom i maslinovim uljem  za doručak, najčešće u Jordanu, Palestini, Izraelu, Siriji i Libanu, kao i drugim mestima u arapskom svetu. Libanski specijaliteti, šankliške, suve izlečene kugle labneh, mogu se navijati u za’atar kako bi oblikovali svoj spoljni premaz.

Sveža za’atarska biljka se koristi u brojnim jelima. Burek je uobičajeno pecivo koje se može puniti različitim sastojcima, uključujući i za’atarom. A salata od svežih listova zatara (arapski: salatet al-zaatar al-akhdar) takođe je popularna u čitavom Levantu. Recept je jednostavan, sastoji se od svežih timijana, fino iseckanog luka, belog luka, limunovog soka, maslinovog ulja i soli.

Tradicionalni napitak u Omanu je zatar ukopan u vrelu vodu kako bi napravio biljni čaj.

Ovo je jedan od recepata:

  • 4 kašičice susama
  • 2 kašike majčine dušice
  • 2 kašike suvog mažurana
  • 2 kašike suvog origana
  • 4 kašike sumaka
  • 1 kašičica morske ili košer soli

Zatar se može naći u prodavnicama zdrave hrane kao gotova mešavina, a možete i sami pomešati. Spice Up Shop u ponudi ima svoju mešavinu ovog začina.