Zvezdasti anis

zvezdasti anis

Zvezdasti anis je suvi plod malog azijskog zimzelenog drveta (član porodice magnolije). Žetva se dešava kada je plod još uvek zelen i nezreo, suši se na suncu, gde razvija svoju crveno-braon boju i slatki topli ukus koji podseća na testeninu, karanfiliće, seme komore i anizu (iako je botanički nepovezano sa bilo kojim od tih začina).

Neki ljudi misle da je zvezda anisa i seme anisa isto. Dok oba začina sadrže esencijalno ulje nazvano anetolom, njihove sličnosti se završavaju ovde. Za početak, seme anisa pripada porodici Apiaceae, nasuprot zvezdanog anisa koji dolazi iz porodice Schisandraceae.

Seme anisa se dosta koristi u grčkoj i francuskoj kuhinji, jer ima intenzivan, aromatski ukus koji je dobar za soseve. Ipak, zvezdasti anis je najčešći u azijskom kuvanju.

Spada u jedan od pet začina jako aromatične mešavine kineskih pet začina u prahu, ovo kombinuje pet karakterističnih ukusa kineske kuhinje, čime se pospešuje ukus prženog povrća, piletine a posebno masnijeg mesa kao što su svinjetina i pačetina. Ova smeša začina predstavlja snažnu mirisnu mešavinu u kojoj zvezdani anis i cimet dominiraju i koristi se u veoma malim količinama i daje specifičnu notu kineskoj kuhinji.

Ono što svakako spaja kako Istok tako i Zapad jeste široka upotreba zvezdastog anisa počev od hrane (peciva, želea, mesa i mesnih prerađevina, pa čak i slatkiša) do pića (sirupi, likeri i rakije). Primera radi na Zapadu se dodaje u pripremi voćnih kompota, džema i likera, a u kineskoj kuhinji poboljšava ukus mesa kao glavni sastojak jela od piletine i svinjetine.

Ako ste ikada pripremali neki specijalitet iz kineske kuhinje a učinilo vam se da nešto nedostaje, verovatno je to zvezdasti anis. Koristite ga u malim količinama, upravo zbog izuzetno jake arome koju poseduje, u suprotnom, vaš obrok može biti gorak. 

Kao i sve začine, zvezdani anis bi trebalo skladištiti u nepropusnoj kutiji daleko od toplote i svetlosti. Cele zvezde ostaju sveže oko dve godine; mleveni traje do godinu dana. Da biste proverili svežinu cele zvezde, prelomite jedan vrh i pritiskajte je dok seme ne izadje. Ako odmah ne osetite karakterističnu aromu, ta zvezda je prošla svoj vrhunac.

Danas je ovaj jedinstven začin dosta pristupačan, što u prošlosti nije bio slučaj. Kako se koristi u malim količinama i nije skup, posudica ovog začina trajaće vam duže vreme. Naći ćete ga u snabdevenijim prodavnicama zdrave hrane i u svim kineskim marketima.

Online ga potražite u Bio Špajzu.