Majčina dušica

Majčina dušica

Thymus serpyllum

Majčina dušica ima karakteristične ružičastocrvene do ljubičaste cvetove. Ukus je blago gorak i ljutkast.

Koristi se kao začin za jela od ribe i mesa, supe, soseve, kobasice i paštete. Odlično se slaže i sa testeninom, jelima sa krompirom, pečurkama ili povrćem. Može se koristiti i sveže naseckana za dekoraciju jela.

Dobro se kombinuje sa drugim začinima poput origana, peršuna, celera, lovora, majorana i belog luka. Dodaje se u pripremi masnijeg mesa kao što su jagnjetina i svinjetina jer neutrališe masnoću.

Majčina dušica se može koristiti sveža ili osušena. Veoma je aromatična, pa se treba koristiti u manjim količinama. Zbog svog intenziteta može nadjačati ostale ukuse u jelu ako se stavi previše.

Pospite majčinom dušicom ove lagane bruskete sa grožđem i kozjim sirom i uživajte u ukusima!

Salata sa cveklom, sočivom fetom je još jedan recept sa majčinom dušicom koji ne smete propustiti.

Čaj od majčine dušice je poznat lek i koristi se prilikom lečenja prehlada, uklanjanja umora, a ovaj čaj je odličan i u poboljšavanju apetita. Kuvanjem se gube lekoviti sastojci ove bilje, tako da se prilikom pripreme ovog čaja preporučuje da se majčina dušica samo prelije vrućom vodom.

Saveti kako najbolje iskoristiti majčinu dušicu u kuvanju:

  • Majčinu dušicu uvek dodajte na početku ili na sredini pripremanja jela. Na taj način će imati vremena da otpusti svoja eterična ulja

  • Nemojte je izostaviti u spremanju jela sa pasuljem

  • Koristite je u supama i čorbama

  • Prilikom kuvanja ribe ubacite svežu majčinu dušicu

  • Usavršite sos za testeninu tako što ćete dodati malo majčine dušice