Ruzmarin

Ruzmarin je poreklom sa Mediterana, a sada je najzastupljeniji u umerenim zonama Evrope i Amerike. Njegovi listovi su u obliku iglica i imaju izražen ukus limuna i bora koji se odlično slaže sa mesom, povrćem i drugim začinima.

Malo ruzmarina je dovoljno za sjajan ukus belog mesa, ribe, supa i soseva. Možete koristiti celu grančicu ili samo listiće, koji se lako uklanjaju. Ukus svežeg ruzmarina je bolji izbor od sušenog – potražite grančice koje su duboko zelene, i čuvajte ih u frižideru, umotane u lagano vlažan ubrus do dve nedelje. Kada budete spremni, izaberite koliko želite, brzo isperite pod hladnom vodom i osušite. Možete i zamrznuti ruzmarin tako što ćete pokriti granu vodom ili bujonom u posudama za kocke leda. Osušeni ruzmarin će biti dobar oko šest meseci kada je čvrsto zatvoren u staklenoj tegli i uskladišten daleko od svetlosti i toplote.

Ruzmarin je svestrana biljka koja se dobro slaže sa raznim vrstama mesa i povrća, ali posebno dobro funkcioniše sa jakim ukusima mesa kao što su kozje i jagnjetina. Pored upotrebe na mesu i povrću, veoma je efikasan kada se posipa na vrh fokače. Ruzmarin je odličan dodatak umaku za testeninu zajedno sa drugim mediteranskim biljkama kao što su majčina dušica, majoran i origano.

Ruzmarin se koristi kao začin u raznim jelima, kao što su supe, musake, salate i variva. Koristite ruzmarin sa piletinom i ostalom živinom, svinjetinom, odrescima i ribom, posebno masnijom ribom. Dobro se slaže i sa žitaricama, pečurkama, lukom, graškom i spanaćem.

Odlična je kombinacija sa krompirom i zato ih često uparujem. Probajte Harmonika krompir sa ruzmarinom i belim lukom, preukusno jelo sa delikatnim osvežavajućim aromama.

Ruzmarin je takođe lep dodatak paradajz sosu, pici i svinjetini, ali zato što je njegov ukus jak, treba biti umeren u konzumaciji.