Tiramisu na moj način

Tiramisu na moj način

Tiramisu je verovatno najpoznatiji od svih italijanskih poslastica, većina izvora kaže da je prvi put kreiran u Trevizu u restoranu “Le Beccherie”. Ovo je relativno skoriji izum, koji se najverovatnije javlja tek sedamdesetih godina.

Ime se prevodi kao “pick-me-up” što znači lagano osveženje i umesto da bude težak i jakog ukusa, ovaj desert će vas “podići” jer sadrži kafu i alkohol, želećete još! Tiramisu u čašama je savršen izbor za kada ne želite da se bakćete dugo u kuhinji.

Tiramisu se obično pravi u velikoj pravougaonastoj posudi, a zatim se seče na kocke, poput lazanja. Ja više volim da napravim tiramisu u čašama, srednje veličine, lakše je, jer se često raspadne pri sečenju. U čašama se i bolje hladi, lepše je, ne raspada se prilikom sečenja i intresantnije je poslužiti iz njih. Za ovu priliku sam koristila čaše za vino. Tiramisu možete i dan unapred da spremite, tako da ne morate da brinete, desert će biti spreman kada gosti dođu!

Tiramisu na moj način

Osoba: 12 (čaša)

Sastojci:

 • 6 šoljica duplog espresa ili 360ml vrlo jake kafe, tople
 • 4 kašike tamnog ruma
 • 250 g šećera
 • 6 jaja srednje veličine na sobnoj temperaturi, odvojenih
 • 120 ml Marsala polu-slatkog vina ili Porto-a
 • 500 g maskarpone sira
 • 1 paket piškota potrebno vam je 24 keksa

Priprema:

 • Počnite tako što ćete pomešati toplu espreso kafu sa rumom i 50g šećera. Mešajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite sa strane, dok pripremate ostatak.
 • Razdvojite belanca od žumanca i sipajte žumanca u veliku posudu. U drugoj čistoj posudi, umutite belanca dok ne budu čvrsta. Dodajte šećer i Marsala vino na žumanca. Ako ne možete da nađete Marsala vino, kao zamenu možete koristiti Porto ili Medeira-u ili neko drugo polu-slatko vino sa visokim procentom alkohola. Mutite dok ne dobijete bledu i pufnastu smesu, dodajte maskarpone i pažljivo ga umešajte. Dodajte umućeno belance u smesu sa žumancima i sve zajedno sjedinite.
 • Za svaku čašu trebaće vam oko 2 piškote. Potopite piškotu u mešavinu kafe i dopustite da upije dovoljno tečnosti da cela piškota bude dovoljno vlažna, ali da se ne polomi. Stavite polovinu na dno vaše čaše. Stavite 1 kašiku krema koju ste umutili preko piškote. Položite drugu polovinu piškote na vrh i dodajte još jednu kašiku krema, preko.
 • Pospite malo kakao praha, tako da prekrijete ceo krem. Uzmite još jednu piškotu, polomite je na dva dela i postavite obe polovine na vrh. Pokrijte sa još malo krema. Ponovite ovo za svih 12 čaša i odložite ih u frižider, na najmanje 8 sati, tako da dobro odstoje.
Tiramisu na moj način
Tiramisu serviran u čašama

Prijatno!


Raspoloženi za još lakih slatkiša u čašicama?

Tiramisu na moj način

Tiramisu na moj način

Tiramisu je verovatno najpoznatiji od svih italijanskih poslastica, većina izvora kaže da je prvi put kreiran u Trevizu u restoranu “Le Beccherie”.

Čizkejk u čašama sa trešnjama

Da li ste nekada pravili čizkejk u čašama? Ako niste, obavezno probajte! Ovaj izvrsni slatkiš vodi poreklo iz Grčke, smatra se da je bio poslastica…

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja koja se moraju popuniti označena su zvezdicom *.

*