Žalfija

Znate je još i pod imenom kadulja ili pitomi pelim, ona pripada porodici mente.

Žalfija je poreklom sa severne mediteranske obale, gde se često koristi u kuvanju. Italijani je vole sa teletinom, dok je Francuzi dodaju u razna punjenja, kobasice, suvo meso i u jela od svinjetine. Amerikanci je naravno odmah povezuju sa Danom zahvalnosti i ćuretinom.

Dugi, uski listovi žalfije imaju izrazito prepoznatljivu dlakavu teksturu i ukus koji podseća na eukaliptus, kedar, limun i mentu.

Snažna aroma žalfije znači da će malo biti i više nego dovoljno, pogotovo ako koristite osušene listove. Samim tim, treba ih koristiti umereno. Žalfija dobro ide sa svinjetinom, govedinom, pačetinom i receptima sa piletinom, a naročito sa masnim mesom. U Italiji je obično iseckana, pomešana sa rastopljenim puterom i poslužena umešana u testeninu ili njoke.

Borove i citrusne note žalfije su dobre u kombinaciji sa bogatim i masnijim mesom poput svinjetine i jagnjetine. Žalfija je takođe korisna u ovim jelima zbog svoje sposobnosti da poboljša varenje.

Žalfija je oštra, ali se ipak mora upariti sa drugim ukusima kako bi se stvorio potpuni doživljaj ukusa. Ostale biljke i začini koji je dobro prate uključuju beli luk, ruzmarin i lovor.

Probajte ovaj zdrav recpt za Pečenu muskatnu tikvu sa sočivom gde se žalfija divno uklapa sa nanom, peršunom, estragonom i belim lukom.

Žalfija se često koristi u jelima koja zahtevaju dugu pripremu u poklopljenom loncu, kao što su pečenje i čorba. Kao i mnoge biljke, sveža verzija žalfije ima blaži ukus od osušene verzije. Ova razlika diktira kada je pravo vreme da se žalfija doda u jelo dok se kuva. Dok je sveža žalfija dovoljno oštra da izdrži dugo kuvanje, najbolji rezultati dolaze kada se doda neposredno pre kraja kuvanja. Dodajte osušenu žalfiju na početku kuvanja, tako da se ukus ublaži dok se jelo krčka.

Pravilan metod korišćenja žalfije podrazumeva uklanjanje listova sa stabljike i dobro pranje pod hladnom tekućom vodom. Tada je možete iseckati kao što biste bosiljak ili mentu, a oba su iz iste porodice kao žalfija.