Bulgur

Bulgur

Bulgur ima nizak nivo masti, a visok nivo minerala kao što su mangan, magnezijum i gvožđe, a takođe je dobar izvor biljnog proteina. Povrh toga, bulgurska pšenica pruža veoma dobru dozu dijetetskih vlakana koja su potrebna za digestivno i srčano zdravlje – preko 25 posto vaših dnevnih potreba nalazi se u jednoj mernoj šoljici.

Kao načelo indijske, turske i bliskoistočne kuhinje vekovima, bulgurska pšenica je najpoznatija na Zapadu kao glavni sastojak koji se koristi u tabboulehu. Ali postoje razni načini korišćenja ovog svestranog zrna: kao dodatak supama, salatama i u hlebu od celog zrna.

Nikada ranije niste probali bulgur i pitate se kakvog je ukusa? Bulgurska pšenica ima blag, donekle orašast ukus koji se dobro kombinuje sa mnogim drugim ukusima. To su vrlo mala zrna u poređenju sa nekim drugim, kao što je valjkasti ovas ili heljda, ali ima žvakastu teksturu i može da doda masu u supama ili pilavu (slično kao kinoa ili pirinač).

Iako se bulgurska pšenica najčešće koristi u tabbouleh salati, možete je koristiti kao pirinač ili kuskus, ili bilo koje drugo celo zrno, kao što je ječam ili kinoa. Umesto pirinča, pokušajte upariti svoje omiljeno jelo sa povrćem sa kuvanim celim zrnom bulgura.

Kuvanje bulgur pšenice je izuzetno jednostavno, poput testenine ili pirinča i spremno je za manje od 15 minuta.

Jednostavna salata od bulgurske pšenice je jedan od najkvalitetnijih načina za dobro korišćenje ovog zrna. Štaviše, to je vrlo robusna salata, idealna za putni ručak ili piknik. Veliki broj svežih biljaka, limuna, maslinovog ulja i začina pomaže u dobijanju punijeg ukusa.

Bulgur se takođe može koristiti kao prilog uz jela koja prate meso na roštilju, a posebno je ukusna kada je kuvana u soku od mesa.

Ako biste voleli da probate nešto slatko, bulgur se takođe može pretvoriti u verziju sutlijaša.

Bulgur ćete kod nas naći u skoro svim prodavnicama zdrave hrane i u DM drogerijama. Online je potražite na sajtu Bio Špajza.