Crni kim (Nigella Sativa)

Crni kim

Crni kim je poznat i pod imenom crni kumin ili nigela. Ova biljka je naširoko poznata kao lek i veruje se da leči sve, osim smrti. 

Cvetovi koje biljka proizvodi su delikatni i obično su svetloplave ili bele boje i u svom plodu imaju mnogo semenki. Ove semenke se u kulinarstvu koriste kako bi se pojačala aroma začina.

Kao začin se koristi u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Crno seme ima ukus koji je kombinacija luka, crnog bibera i origana. I ukus i miris imaju oštru i pomalo gorku aromu.

Najbolji način za korišćenje ovog začina je da se semenke lagano ispeku kako bi se oslobodila esencijalna ulja. Posle toga ih izrendajte na vaše jelo.

Suvo pečene semenke daju ukus karijima, povrću i varivima. U nekim kulturama, crni kim se koristi kao začin za hleb i koristi se u mešavinama začina. 

Seme crnog kima se koristi i celo, ali je uvek bolje izrendati ga kako biste dobili aromu koja je neponovljiva.

Ukus isprženih semenki se može opisati kao limun sa blagim ukusom šargarepe. Kada se koristi u pikantnim jelima, njegov ukus se menja u note luka i crnog bibera. Takođe, kada je reč o ovom začinu, ukus može da varira od osobe do osobe. Najbolje je koristiti manju količinu crnog kima pri pripremi hrane kako ukus ne bi bio prejak.

Možete dodavati celo seme u salate, soseve i čak i u supe u poslednjem trenutku pre služenja. Odlična je zamena za susam, bez slatkastog elementa.

Crni kim se savršeno slaže sa jajima i jelima od jaja, od kajgane, kuvanih jaja do poširanih jaja. Takođe, idealan je začin za sireve i sva jela koja u sebi uključuju sir.

Probajte moj recept Šargarpe sa kuminom, limunom i medom gde koristim kombinaciju crnog kima i kozjeg sira.

Potrebno je čuvati ga na tamnom i hladnom mestu, u zatvorenoj kutiji. Crni kim ima veoma dug život. 

Seme crnog kima možete naći u mnogim prodavnicama zdrave hrane. Online je dostupan u Herbasana prodavnici, Maslina shopu i Bio Špajzu