Freekeh mlada pšenica

Freekeh

Freekeh je mlada pšenica koja se (kao što joj i ime kaže) skuplja mlada i zelena. Prži se preko otvorene vatre, a slama i opna se spaljuju i odvajaju. Zrno iznutra je suviše mlado i vlažno da bi se spalilo, pa ono što vam je ostalo je čvrsto, pomalo žvakasto zrno, sa posebnim ukusom koji je zemljan, orašast i malo dimljen.

Freekeh ima do tri puta više vlakana i proteina od smeđeg pirinča, a manje kalorija od kinoe i belog pirinča.

Da biste je pripremili, potrebno vam je malo više od 2:1 odnosa vode i freekha. Proključali freekeh prekrijte na nekih 15-20 minuta. Kada se tečnost apsorbuje i zrna postanu mekana, spremni su da se koriste. Kao i testeninu, neki ljudi preferiraju kuvanje freekeha u slanoj vodi sa malo ulja, ali ovo je takođe stvar ličnog ukusa.

Freekeh je tako jednostavan i prilagodljiv da se uključi u vašu ishranu i dobro funkcioniše i u slatkim i slatkim jelima. Koristite ga bilo gde da koristite cela zrna, kao što su kinoa ili smeđi pirinač. Ako za doručak volite ovsene ili zobene kaše, pokušajte da umesto toga koristiti freekeh. Dodajte kuvani freekeh u svoje salate, domaće supe, burito.

Ona sadži magnezijum, kalijum, kalcijum i mnoge druge vitamine.
Ova žitarica takođe poseduje probiotička svojstva i olakšava probavu. Tokom kuvanja potrudite se da ga skuvate do kraja, ne treba da ostane hrskav.

Ako ste već navikli na kuvanje s celim zrnima, onda ćete imati dosta ideja za korišćenje freekeha, od salata od celog zrna, do pilava, rižota i supa. Sve što mislite da možete spremiti sa pirinčem, najverovatnije možete pripremiti i sa freekehom. Freekeh suši zvuči kao odlična ideja!