Kumin

Kumin

Kumin je jedan od onih nedovoljno zastupljenih začina koje ljudi ne koriste toliko koliko bi trebalo. Njegova intenzivna aroma se iznenađujuće dobro slaže sa mnogim svetskim kuhinjama, a može i da oživi ukus mesa i povrća.

Kumin je vrlo neobičan začin koji se drugačije naziva indijski kim. Seme mu je skoro isto kao kod kima, doduše malo krupnije, ali čim pomirišite oba, vidite da nisu isti. 

Bez obzira da li koristite mleveni kumin ili sami meljete seme, začin je vrlo aromatičan i malo će biti dovoljno da jelo dobije novu prelepu notu. 

Sledeći put kada vam se učini da receptu nešto fali, pokušajte da dodate kumin.

Ovaj začini zapravo vodi poreklo iz jugozapadne Azije i stigao je u kuhinje širom sveta kroz trgovinu začina. To je zaštitni znak severnoafričke, indijske i bliskoistočne kuhinje.

Kumin ima orašasti, dimni ukus koji dobro funkcioniše u kombinaciji sa drugim začinama poput cimeta i korijandera. Može se kupiti u zrnu ili samleven, a najbolje se čuva u nepropusnom kontejneru na hladnom, suvom i tamnom mestu do šest meseci.

Seme kumina je dobro istostirati pre upotrebe kako bi se iskoristilo najviše iz njegovog aromatičnog orašastog ukusa. Kumin je osnovni sastojak u većini kari prahova i puno mešavina začina. Rezervisan je prvenstveno za ukusne recepte, kao što su čili, čorbice, meso, riba i povrće.

Kumin se koristi uglavnom kada se želi pripremiti visoko začinjena hrana. Daje autentičan ukus običnom pirinču, pasulju i kolačima. Male količine kumina mogu biti korisne u jelima sa patlidžanom i pasuljem. Na Bliskom istoku, kumin je poznat začin za ribe, roštiljska jela i variva. Odličan je začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost. Ukus mu je snažan, oštar i pomalo gorak. Daje fantastičan ukus pirinču i pasulju i jelima od patlidžana. Odličan je začin za ribu, roštiljska jela i razna variva. Probajte moj recept šargarepe sa kuminom, limunom i medom.

Kumin ćete češće pronaći u mlevenom obliku nego u zrnu, a svaka prodavnica zdrave hrane ga uglavnom ima. Bio Špajz ga nudi i u svojoj online prodavnici.