Lešnik

Lešnik

Lešnik raste u Evropi i u SAD-u. Obložen je glatkom, tvrdom smeđom opnom, a najčešće se prodaje u ljusci. Slatkog je ukusa, zrno je malo i zaobljeno, sa šiljatim vrhom. Ljuska lešnika je tanka, tamno-braon boje i blago je gorka, tako da neki vole da je odstrane pre jela.

Dobro je jesti sirove lešnike, ali kada se ispeku, ukus postaje malo blaži i još slađi. Kao i svi orašasti plodovi, lešnici imaju visok sadržaj masti, što znači da mogu brzo da užegnu ako ih ne čuvate u frižideru.

Lešnici imaju bogat i orašast ukus koji se slaže i sa slatkim i slanim jelima. Mogu se koristiti u celom zrnu ili samleveni. Odlična su užina i kada se jedu sirovi, a možete ih dodati u vaš omiljeni musli. Iseckani lešnici se često koriste za kolače ili prelive. Dobro usitnjeni lešnici se koriste kao brašno za pečenje. U samom jezgrum lešnika, se nalaze lako svarljive i hranljive materije kao i razni vitamini A, E, F, K i vitamini B grupe. Vitamini B grupe, naročito vitamini B1 i B6, dobro utiču na povećanje mišićne mase i energije u organizmu.

Lešnici daju divan ukus pečenim proizvodima, uključujući kolače, biskvite, torte i pite. Takođe jako dobro idu sa ukusnim jelima kao što su plodovi mora, salate, pesto sos, pa čak i pice. Upotrebljavaju se za ukus raznih likera i pravljenje putera, koji je sličan puteru od kikirikija.

Obožavam slatkiše sa lešnicima, a često pravim čuvenu Čokoladnu salamu gde kombinujem lešnike sa suvim voćem i mogu vam reći da je to par iz snova!

Lešnik sa čokoladom je božanstvena kombinacija i uvek mi padne na pamet kada se pominju lešnici.

Na kraju krajeva, naša svima omiljena Nutella je upravo zbog lešnika tako neodoljiva.