Majoran

Majoran

Majoran se ponekad naziva “mesna biljka”; odličnog je ukusa i u kombinaciji sa različitim vrstama mesa, kako pečenog, tako i kuvanog u čorbama. Ali, se takođe odlično slaže sa mnogim jelima zasnovanim na povrću. Jedina vrsta jela u kojima majoran ne funkcioniše je desert.

Majoran je popularan u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji, ali takođe odlično ide uz mnoga britanska jela, posebno jela sa pečenim mesom. Postoje dve vrste majorana; slatki i divlji (poznat i kao origano). Kada se govori ili piše o majoranu u kuvanju, uvek se odnosi na slatki majoran. To je jako aromatična biljka i slađi je i blaži od svog rođaka, origana.

Listovi majorana mogu se koristiti sveži ili suvi.  Osušena verzija biljke ima jači ukus, što treba uzeti u obzir prilikom kuvanja. Sveži listovi majorana imaju mnoštvo različitih namena. Mogu se dodavati u salate ili iseckati i koristiti za hladno meso, pa čak i jela od jaja. Često koristi u sosevima i supama. Njegova aroma divno funkcioniše sa pečenim mesom i jetrom. Nekoliko vezica majorana će oživeti špagete bolonjeze. Goveđi burgeri će biti još ukusniji ako dodate ovaj sastojak – on je savršen dodatak njihovom ukusu. Kao i kod mnogih biljaka, dodajte ga pred kraj kuvanja vaše čorbe ili supe, kako biste postigli najbolji mogući ukus. 

Ako želite da ga kombinujete sa drugim biljkama, majoran i timijan ili majoran i kleka su fantastičan duo.

Mleveni list majorana nabavite u Bio Špajz-u.