Melasa od nara

melasa od nara

Melasa od nara je prilično jednostavan sastojak (možete ga čak i sami napraviti). To je sok od nara koji je proceđen, sa ili bez šećera, do gustog, intenzivno aromatizovanog sirupa.

Jedna od dobrih stvari kod ove melase je nedostatak slatkoće. Melasa od nara je sirupasta i bogata, i čak i verzije sa dodatim šećerom nisu veoma slatke. Umesto toga, ukus je jak i oštar i pomalo mošusan sa dubokim aromama koje se obično povezuju sa vinom ili sa mesnim sokovina.

Ovo je neprocenjivo za sva jela gde želite dodati malo dubine ili složenosti.

Melasa od nara je odlična kao preliv za salatu jer dodaje složeniju kiselost od limunovog soka ili sirćeta. Sirće možete potpuno zameniti ovom melasom ili možete dodati samo nekoliko kapi.

Zbog svoje kiselosti, melasa od nara ide odlično preko grilovanog ili pečenog povrća. Kada se pomeša sa maslinovim uljem, zajedno čine savršen dresing.

Glazure i marinade za meso dobijaju dobru kiselost od melase od nara. Melasa upotpunjuje ukus mesa bez dodvanje previše slatkoće.

Ne treba vam recept da biste dodali malo melase od nara u humus ili bilo koji drugi umak ili sladoled koji bi mogao koristiti malo kiselosti ili slatkoće. Dodaje dubinu i lepši ukus bilo kom mediteranskom sosu.

Teško je napraviti dobar koktel ili špricer bez previše slatkoće, pa je ova melasa odlična kako za alkoholne, tako i za bezalkoholne koktele. Dobićete osvežavajuće piće ako pomešate malo nar melase sa kiselom vodom.