Mirođija

Mirođija

Verovatno i vama kiseli krastavčići prvo padnu na pamet kada se pomene mirođija, ali ova biljka ima još mnogo namena i trikova kada je kuvanje u pitanju. Može se iskoristiti u potpunosti, od semena do cveta.

List

Ovaj deo biljke se koristi najčešće, a za razliku od nekog drugog bilja, možete koristiti puno listova mirođije bez straha da će se previše osećati u jelu. Mirođija se dobro slaže sa drugim članovima porodice, kao što je komarač, celer i šargarepa. Mirođiju ćete najbolje iskoristiti uz letnje proizvode kao što su krastavci, kukuruz i paradajz. Koristite svežu mirođiju u namazima i sosevima. Mirođija je klasik sa ribom, jajima i krompirom, a odlično ide uz supe i pirinač.

Cvet

Ne samo da cvetovi mirođije čine divan cvetni aranžman, već ih možete osušiti i odvojiti seme, a možete ih i jesti! Dodajte cvetove u teglu krastavaca, koristite ih za ukrašavanje tanjira, dodajte ih u salatu ili ih dodajte bilo gde drugde gde biste koristili listove.

Stabljike

Mala, nežna stabla mogu se iseckati zajedno sa listovima, a deblje stabljike se mogu iskoristiti na više načina. Ubacite stabljike zajedno sa cvetovima u teglu krastavaca ili napunite ribu stabljikama mirođije pre nego što je ispečete ili ispržite. Tretirajte ih kao list luka, i dopustite da dodaju ukus supama i gulašima, ili ih dodajte u vodu kada barite krompir.

Seme

Semenke mirođije se mogu koristiti cele ili samlevene, a često se koriste u hlebu, supama, jelima od povrća i ukiseljenim jelima. Takođe se mogu koristiti u prelivima za salatu ili za pripremu sirćeta od mirođije.