Origano

origano

Origano je vrsta divljeg majorana, ali ima dosta intenzivniji ukus. Prvenstveno je mediteranski začin, a širom sveta je postao poznat širenjem italijanske kuhinje. Ovaj začin poboljšava apetit i jako je dobar u jačanju nerava.

Može se koristiti u svežem obliku ili osušen. Najpoznatiji je po italijanskim specijalitetima, posebno picama i testeninama. Najviše se koristi u paru sa paradajzom, a odlično ide i uz jela od mesa, salate, pasulj, grašak i razne čorbe. Slaže se i sa drugim začinima, a posebno sa majčnom dušicom, ruzmarinom i bosiljkom.

U italijanskoj kuhinji je svež origano jako zastupljen. Ima ga u jelima sa artičokama, patlidžanom, mariniranoj mocareli i u raznim jelima sa plodovima mora.

Origano je temelj i grčke kuhinje. Dodaje se u supe, posebno one od povrća, u razne soseve, u salate sa krompirom ili hobotnicom, jela od morskih plodova. Koristi se u pripremi mesa kao što je belo meso ili svinjetina.

Ima dugu istoriju u južnoj Evropi gde se koristi i u mnogim slatkim jelima.

Pri kuvanju, brzo gubi svoju aromu, pa se savetuje da se doda na samom kraju kuvanja.

Svež origano savršeno ide u salate i jako je dobro posuti ga po jelima koja se pripremaju na roštilju. Osušeni origano je odlično utrljati u meso pre pečenja.

Suvi origano ima dosta jači ukus od svežeg i da bi se dobila ista aroma potrebno je duplo više svežeg origana.