Piment – allspice

piment allspice

Piment je suv, nezreo pasulj zimzelenih stabala Pimenta officinalis i Pimenta iz porodice Mirtaceae poreklom iz centralne i južne Amerike i karipskih ostrva.

Međutim, ova biljka je najčešće povezana sa Jamajkom, a začin je takođe nazvan “Jamajčanski biber”. Jamajka je takođe najveći izvoznik ovog začina. Piment je otkrio Christopher Columbo na Jamajci dok je tražio začine od bibera.

Englesko ime začina allspice je stvoreno jer ovaj začini ima ukus koji podseća na mešavinu cimeta, muškatnog oraščića i karanfilića. Ali uprkos ovom imenu, ovaj začini nije rezultat mešanja različitih začina. Drugi naziv ovog začina je pimento, a on je nastao od španske reči Pimiento (zelena ili crvena paprika) i reči pimienta (crni biber), koje vode poreklo od latinske reči pigmentum (pigment, boja), a to ime je dobio zato jer je posuđu davao boju.

Biljka Pimenta je zimzeleno drvo koje raste do visine od 12 metara, ali može biti i dimenzija grmlja. Piment od juna do avgusta cveta sa belim cvećem. Njegov plod se kupi dok je zelen i nezreo, a zatim suši na suncu. 

Piment je najvažniji sastojak karipske gastronomije i koristi se uglavnom na karipskim ostrvima, ali i u drugim delovima sveta. Najčešće se koristi u supama, gulašima i kari jelima, za kiseljenje namirnica, u začinjenim čajevima i drugim pićima (npr. Eggnog ili piće od jaja, pavlake i alkohola), u kolačima, pitama, pudinzima i drugim slatkišima. Piment je sastavni deo curri začina, a na karipskim ostrvima postaje liker “Pimento dram”.

Vrlo je sličan biberu, ali piment je nešto oštrijeg, prodornijeg ukusa i mirisa.

Često se koristi u Indiji i na Bliskom istoku kao začin za pileći kari i rižu, a možete ga dodavati u supe, roštiljske soseve, za kiseljenje povrća i u kari mešavine začina.

U karipskim zemljama njegovu aromu prepoznaćete i u mnogim koktelima i napicima.

Piment ćete najčešće naći u prodavnicama zdrave hrane ili u bolje snabdevenim marketima, kao i putem interneta. Spice Up Shop u svojoj ponudi ima piment u zrnu.