Pita hleb

pita hleb

Pita hleb je tip svestranog ravnog hleba koji je mekan i pomalo žilav i često ima džep iznutra, što je rezultat pečenja hleba u vrućoj rerni. Često se pogrešno smatra beskvasnim, ali je kvasac prisutan u skoro svim receptima za pita hleb. Ovaj hleb se može jesti bez priloga ili umočen u maslinovom ulju. Može biti preliven raznim prelivima ili mesom, preklopljen, može se jesti kao sendvič ili se džep može napuniti raznim nadevima i da se posluži kao tostiran ili pečen sendvič.

Popularnost pita hleba se proširio van Turske, Grčke i Bliskog istoka. Pita hleb je poznat i kao pide, što je tursko ime, a pideh, koji je hercegovačka verzija, pripremljen je sa brašnom od celog zrna pšenice i preliven je semenkama susama. U Sjedinjenim Državama pita hleb se često naziva pitom ili hlebom sa džepom.

Još jedna verzija pečenog pita hleda se služi kao hrana za užinu ili za ‘grickanje’. Preklopljeni trouglići pita hleba su prženi u ulju, začinjeni i sušeni kako bi se dobio pita čips. Pita čips se može da služiti kao predjelo koje se umače u različite soseve kao što su tahini, sir, salsa ili humus, a može se i usitniti i posuti po salati poput krutona.

Recept za pita hleb je prilicno kao i za klasican hleb, sadrži vodu, brašno, kvasac i so. Možete ga napraviti u rerni ili na ringli. Tiganji su takođe zgodni za pripremu pita hleba, posebno liveni, ali će i teflonski tiganj jednako poslužiti.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 10 g suvog kvasca
  • 280 ml vode

Priprema:

  1. U posudi pomešati brašno, šećer i so. U toplu vodu dodati kvasac i promešati pa odmah dodati u brašno i zamesiti tvrdo testo. 
  2. Testo prekriti i ostaviti na toplom da se duplira.
  3. Izručiti testo na blago pobrašnjavljenu površinu i podeliti na 15-ak delova. Testo oblikovati u kuglice.
  4. Svaki komad razvaljati u oblik lepinje pa odložiti na pobrašnjavljenu površinu da odstoji petnaestak minuta.
  5. Peći u dobro ugrejanom tiganju po 2-3 minuta sa svake strane. 

Kod nas ga možete naći u skoro svim marketima, na odeljenju zamrznute hrane. Takođe, potražite ga u restoranima Tel Aviv i Hanan u Beogradu.