Seme bundeve

Seme bundeve

Seme bundeve je bilo korišćeno još u vreme Asteka i drugih starih civilizacija. U našim kuhinjama se bundeva jede pečena ili u piti, a takođe i kao zdrava grickalica. Ne moraju sve grickalice biti nezdrave!

Semenke bundeve koriste se već hiljadama godina i u medicinske svrhe. Bogate su magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom. Obiluju omega-3 masnim kiselinama koje su telu neophodne za održavanje rada srca i regulisanje krvnog pritiska. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Seme bundeve je, pre svega, veoma bogato proteinima, cinkom i magnezijumom koji su neizostavni u ishrani i veoma bitni za zdravlje čoveka. Pokazalo se kao učinkovito u borbi protiv malignih ćelija, smanjuju nivo holesterola u krvi i veoma su korisna za očuvanje plodnosti i kod žena i kod muškaraca.

Vitamin B i vitamin K kojih ima u izobilju u semenu bundeve su jako bitni za zdravlje mišića, kostiju i opšte krvne slike.

Seme bundeve se može jesti sirovo ili pečeno, a evo i nekoliko primera kako se može kombinovati sa drugim namirnicama za zdrave i ukusne obroke.

Pašteta od semena bundeve može biti ukusan i zdrav način da započnete dan. Sameljite seme bundeve, dodajte so i maslinovo ulja i mešajte dok se masa ne sjedini. Takođe se mogu dodati i lan, susam i seme suncokreta.

Još jedan zanimljiv recept za slatkiš od semena bundeve se može napraviti mlevenjem semena bundeve i susama uz dodatak meda. Dodajte supenu kašiku meda, a mogu se dodati i mleveni orasi. Namažite na hleb ili čak na palačinke i uživajte u zdravom slatkišu!