Seme suncokreta

Seme suncokreta

Suncokret je korišćen još u doba Maja i Inka i kao biljka je predstavljao simbol života, Sunca i svetlosti. Seme suncokreta su koristili u ishrani tako što su mleli semenke u brašno i pravili hleb i takođe su pravili čaj od suncokreta za koji se verovao da ima lekovita dejstva. Danas se najviše koristi u procesu proizvodnje suncokretovog ulja.

Seme suncokreta u sebi sadrži puno zdravih i korisnih sastojaka. Imaju veliki udeo proteina, selena, koji je bitan u sprečavanju oštećenja ćelija, vitamina E (veoma bitan za zdravlje kože) i još mnoštvo drugih hranljivih materija. Suncokretove semenke sadrže u sebi mnoštvo korisnih sastojaka. Šaka ovih semenki može odlično utoliti glad. Medjutim, semenke suncokreta spadaju u visokokalorične namirnice, ne bi trebalo dnevno jesti više od 30 grama ove korisne namirnice.

Osim kao zdrava grickalica, seme suncokreta se može koristiti i kao dodatak jelima, začin, a postoji i nekoliko zanimljivih recepata sa suncokretom koje možete probati.

Seme suncokreta savršeno ide uz salatu od tunjevine, čineći taj obrok još ukusnijim i zdravijim. Piletina i ćuretina se takođe divno slažu sa suncokretom i mogu mesu dati specifičan i lep ukus.

Pileće belo meso možete uvaljati u smesu semena suncokreta, soli i prezle a potom ispržiti. Pileće meso samo po sebi ima veliki udeo proteina, a dodatkom suncokreta ovo jelo postaje prava proteinska i vitaminska bomba.

Kajgana sa semenom suncokreta je još jedan zanimljiv i ukusan način da kombinujete ove namirnice. Daje interesantnu teksturu kajgani, a može se dodati još i mocarela sir. Još jedna prava proteinska bomba!