Sumak

sumak

Sumak /Rhus coriaria L./ su plodovi malog žbuna, koji raste na teritoriji Mediterana. Najviše se može sresti u Siciliji i Južnoj Italiji, kao i u pojedinim delovima Srednjeg Istoka, tačnije Irana. Plodovi sumaka su mali i okrugli, crno – braon boje i prečnika oko 5 mm. Obično se plodovi suše i melju, dobija se prah ljubičasto – crvene boje. Od plodova se dobija začin, koji je veoma zastupljen u arapskoj kuhinji.

Sumak ili Ruj je začin koji vodi poreklo sa Bliskog istoka. Grmolika je biljka, čiji su plodovi crvene bobice koje se nakon mlevenja koriste kao začin. U Evropi je dugo korišćen radi dodavanja kiselosti određenim jelima, a Rimljani su umesto njega upotrebljavali zamenu – limun. Posebno je popularan u libanskoj kuhinji, kao dodatak salatama i marinadama. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima.

Sumak svojim kiselkastim i pomalo smolastim ukusom, dosta podseća na limun. Odlično se slaze sa piletinom, patlidžanom, graškom, ribom i plodovima mora, sočivima, jagnjetinom, lukom, pinjolima, orasima, jogurtom. Ako se pomeša sa jogurtom i svežim začinskim biljem poslužiće kao odlican umak ili prilog. Obavezno probajte vrlo ukusni Persijski namaz od spanaća.

Na Mediteranu sumak se koristi sa drugim začinima, koji se svakodnevno konzumiraju. Sumak se dodaje prilikom kuvanja ne bi li živinsko meso, riba, sosovi, salate i dinstano meso, krompir, beo ili kineski kupus imali prijatan voćni kiselkast ukus. Sumak je veoma ukusan kada se posipa preko humusa. Ipak, trebalo bi biti pažljiv sa količinama, jer ovaj začin ima veoma jak ukus.

Sumak možete kupiti u skoro svim prodavnicama zdrave hrane. Možete ga i naručiti sa Maslina ili Spice Up stranice ili svratite u neku od njihovih prodavnica.