Tahini – susamova pasta

tahini susamova pasta

Tahini je susamova pasta napravljena od prženog susama (logično). Služi se samostalno kao umak ili kao glavna komponenta humusa i alve. 

Tahini je napravljen od semena susama koji su potopljeni u vodu, a zatim samleveni. Samleveno seme se potopi u slanu vodu. 

Sosevi bazirani na tahiniju su uobičajeni u bliskoistočnim restoranima kao prilog ili kao preliv, obično uključuju limunov sok, so i beli luk i razređeni su vodom. Humus je napravljen od kuvanih i izmešanih leblebija i obično se meša sa tahinijem, maslinovim uljem, limunovim sokom, solju i belim lukom. Tahini sos je takođe popularan preliv za meso i povrće u bliskoistočnoj kuhinji.

U Turskoj, tahini se meša sa pekmezom i formira jelo tahin-pekmez. Zahvaljujući svojoj kalorijskoj prirodi, služi se za doručak ili posle jela kao desert sa drobljenim hlebom, posebno tokom zime.

Na Kipru, tahini je lokalno poznat kao taši, koristi se kao umak za hleb i pita suvlaki umesto caciki sosa koji se koristi u Grckoj.

U Grčkoj, tahini se koristi kao namaz za hleb. Koristi se samostalno ili se prelije medom ili džemom. Tegle sa već pripremljenom mešavinom tahinija i meda ili kakaa su dostupne u grčkim supermarketima.

U Izraelu, tahini je jako bitna hrana. Služi se kao umak sa pita hlebom, kao preliv za mnoga jela poput falafela, sabiha i šavarme i kao sastojak različitih namirnica. Takođe se koristi kao sos za kuvanje za meso i ribu i u slatkim desertima kao što su alva, alva sladoled i tahini kolačići. 

Pasta koju sami napravite će uvek biti ukusnija od kupovne, a za pripremu vam je potrebno:

  • 200 grama susama 
  • 3 kašike maslinovog ulja 
  • prstohvat morske soli 
  • malo limunovog soka

Kod nas, tahini pastu možete pronaci u Bio Špajzu i Maslina zdravoj hrani. Dostupna je i u bolje snabdevenim marketima.