Kim

Kim

Kim spada u jedan od najstarijih začina, takođe i u jedan od najrasprostranjenijih. Ulje kima podstiče rad želuca i žuči. Kao začin ima blagotvorno dejstvo na apetit i varenje.

I koreni i seme su jestivi. Ovo malo seme u sebi nosi dosta jak ukus. Većina recepata koristi samo jednu kašičicu ili manje.

Visoko aromatično seme kremasta imaju prepoznatljiv blag ukus anisa koji dodaje toplinu i suptilnu aromu mnogim jelima. Ukus kima je uglavnom zemljan sa nagoveštavanjem citrusa i bibera. 

Seme kima se često koristi u pečenju. Semenke koje se nalaze u većini vrsta raženog hleba su semenke kima i tradicionalni su sastojci britanske semenske torte. Seme kima se takođe koristi u aromatičnom kariju, supama, kobasicama, povrću, pa čak i likerima, kao što je ukusan skandinavski akuavit. Seme kima se dobro slaze sa belim lukom, svinjetinom i kupusom.

Načini na koje možete koristiti kim:

  • Dodajte seme kima na krompir salatu 
  • Dodajte malo kima u bilo koji sos ili supu na bazi paradajza
  • Posuti po prženom krompiru ili batatu
  • Ubacite kim u soseve i umake od sira
  • Pospite po pečenim jabukama kako biste poboljšali ukus
  • Dodajte u suve kolače 
  • Koristite da začinite gulaš od goveđeg mesa
  • Dodajte u bilo koji recept koji uključuje kupus

Semenke kima mogu zadržati svoj ukus mesecima kada se čuvaju u nepropusnim kutijama i drže dalje od svetlosti. Predlaže se dodavanje kima nakon što se jelo skuva, jer dugo krčkanje može izazvati gorak ukus. Značajno se koristi u kuhinjama Nemačke, Austrije, Istočne Evrope i Skandinavije. Posebno se dobro slaže sa jabukama, svinjetinom i kobasicama.

Mnogi likeri u svom sastavu imaju kim (Kummel, Akuavit gins i Schnapps). Takođe, može se koristiti u kolačima, tortama, supama, omletima, pirinču i testenini, sirevima i jelima od povrća. Seme kima se ranije  žvakalo kako bi se održavao svež dah. Esencijalno ulje iz kima se koristi za ukus likera, u sredstvima za ispiranje usta, paste za zube i žvakaće gume.

Kim je dosta zastupljen kod nas i može se kupiti u skoro svim marketima i prodavnicama zdrave hrane.