Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma se jako dugo koristi u indijskoj i karipskoj kuhinji, a poslednjih godina dobija sve više pažnje zbog svog aktivnog sastojka – kurkumina. Kurkumin ima snažna antiinflamatorna svojstva i pokazao se korisnim u lečenju simptoma Kronove bolesti i u mnogim stomačnim bolestima.

Rođaka đumbira, kurkuma je takođe koren sa dubokom zlatnom bojom i oštrim, blago gorkim ukusom. U začinskoj sekciji bilo koje prodavnice može se naći mlevena kurkuma. A koren se može nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama. Kurkuma pruža intenzivnu boju klasičnom žutom senfu i kari prahu. Nalazi se u čatnijima, kao i u začinskoj mešavini garam masala. Takođe se koristi umesto šafrana za obezbeđivanje boje i ukusa. Kurkuma je blago aromatična i ima mirise narandže ili đumbira.

MLEVENA KURKUMA

Kurkuma prah koristite tako što ga dodajete u vaš omiljeni smoothie ili u supe, čorbe ili rižota kako biste poboljšali ukus i dobili karakterističnu zlatnu boju. Takodje možete ofarbati i uskršnja jaj sa kurkumom, a više o toj metodi pročitajte ovde.

Ona je od sastojaka karija, koji možete dodati u bilo koje jelo u koje želite da unesete dodatne tople ukuse.

Makarone sa sirom su odličan izbor – ubacite malo kurkume i sos od sira, biće dosta ukusnije, a i zdravije!

Obradujte ukućane zlatnim palačinkama, potrebno je samo dodati malo kurkume u vašu smesu i boja će biti divna.

Kurkuma može odlično poslužiti za ukrašavanje humusa. Pomešajte tostirani susam i kurkumu i pospite preko humusa. Potražite ovaj zdravi začin u Spice Up Shop-u u Beogradu.

SVEŽA KURKUMA

Da biste koristili svež koren, prvo ga treba oljuštiti. Kao i kod đumbira, najlakše je za to koristiti ivicu kašike. Koren kasnije možete narendati ili naseći na parčiće. Koren koji ne iskoristite jednostavno uvijte u foliju i odložite u frižider. Koren će u frižideru zadržati svežinu od 7 do 10 dana.

Sveža kurkuma odlično ide u sveže ceđene sokove, jako malo je dovoljno za fantastičan ukus svežine.

Sveže narendan koren dodajte u marinade za piletinu, ribu i teletinu. Jedna kašičica daje odličan ukus i prelepu boju. Naravno, svaki dresing za salatu će živnuti uz malo narendanog korena kurkume.

Koristite kurkumu u jelima sa jajima – za kajganu, kiš, omlet… Boja kurkume će naglasiti boju jaja, a ukusi se neverovatno dobro slažu.