Labneh sir

Labneh sir

Šta je zapravo labneh? To je mekan, krem sir napravljen od proceđenog jogurta, koji je popularan u bliskoistočnoj kuhinji. Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili onim koje imaju gurmanske proizvode. Možete ga lako napraviti i kod kuće. Takođe, ima upola masti i kalorija od standardnog krem sira, što je svakako zdravija alternativa.

Može imati više namena kao i običan krem sir. Jedite ga uz hleb, koristiti kao sastojak za pecivo ili kao umak za vaše omiljeno voće i povrće.

Labneh sir se sastoji od jogurta koji je čest u bliskoistočnom kuvanju. Koristi se sirov uz doručak ili kao užina sa voćem i može se mešati u kuvana jela umesto pavlake ili mleka.

Kako biste pripremili labneh sir, promešajte kašičice soli u dve šolje jogurta i procedite kroz sito, dok ne postignete željenu gustinu. Nakon što se ohladi u frižideru, za šta treba izdvojiti jedan dan, dobićete željenu gustinu koja je savršena za umakanje hrane. Pospite nekim finim maslinovim uljem, stavite zatar odozgo i zgrabite pita hleb

Pustite da se što duže cedi i labneh će biti gušći, dok ne dostigne teksturu krem sira. Potom ga možete koristiti kao sastojak zdravije verzije čizkejka, bilo pečeni ili verziju bez pečenja.