Nana

nana

Kada se pomene nana, svima nam je prva asocijacija njena osvežavajuća aroma, ukus koji hladi, osvežavajući kokteli i topli čajevi.

Nana se vekovima koristi za ukus supa, soseva i jela od mesa. Takođe, dosta se koristi u čaju, kolačima i slatkišima. Osvežavajuči miris i ukus su idealni za mnoga letnja jela i hladne deserte.

Čini se da nema kraja njenim mnogim upotrebama, što je fenomenalano jer se ova biljka jako brzo širi i razvija. Višegodišnja je, što znači da će se širiti i tokom zime. Ukoliko je gajite u kući, uvek ćete imati nove mirisne listove.

Postoji mnogo različitih vrsta nane, ima ih čak preko trideset. Sve izgledaju dosta slično, sa mesnatim i dlakavim listovima koji liče na koprivu. Najpoznatije su Peppermint, Spearmint i Apple mint. Peppermint ima jak ukus i najbolji je za čaj. Spearmint najbolje ide uz koktele zbog svog oštrog ukusa. Apple mint je slatkast i podseća na voće.

Nana je dostupna sveža, sušena i kao ulje. Za najbolji ukus, odaberite svežu nanu umesto sušene.

Odlično ide uz crveno meso, pa se može koristiti kod raznih pečenja.

Za ukusni salatni preliv probajte mešavinu citrusa i nane. Nana se takođe koristi u prelivima sa sirćetom i uljem u kombinaciji sa drugim biljem. Posebno je dobra kombinacija sa rukolom gde svežina nane i oštrina rukole čine jedinstven ukus.

Probajte salatu sa cveklom, sočivom i fetom koja je zbog nane posebno osvežavajuća i interesantna.

Kako biste začinili običan pirinač, dodajte lagano naseckanu nanu pred kraj kuvanja pirinča. Takođe pokušajte dodati šaku nane u vodu koju koristite za barenje povrća. Ulja će se osloboditi u vreloj vodi i dodati laganu aromu nane tikvicama, boraniji ili drugim tikvama.

Za osvežavajući obrt limunade, ledenog čaja, alkoholnih i bezalkoholnih koktela dodajte naseckanu nanu. Pa zamislite samo čuveni Mohito bez sveže nane. Takođe, možete iseckanu nanu dodati u vodu i napraviti ledene kockice koje će ispuštati aromu dok se tope u bilo kom piću.

Klasična kombinacija nane i čokolade nikada neće zastareti. Dodajte nanu u smesu za kolače i svaki će recept postati nezaboravan.