Ras el hanout

Ras el hanout

Ras el hanout ili rass el hanout je mešavina začina iz Severne Afrike. Ona igra sličnu ulogu u severnoafričkoj kuhinji kao garam masala u indijskoj kuhinji. Ime je arapski za “šefa prodavnice” (slično engleskom izrazu “top-shelf”) i podrazumeva mešavinu najboljih začina koje prodavac može da ponudi. Ras el hanout se koristi u mnogim slatkim jelima, ali i u slanim. Odlicno ide uz piletinu i ribu, ili se umeša u kuskus ili pirinač. Uvek ga imam u kući i često ga koristim, jedan od recepata koji možete pronaći na blogu su pileći ražnjići na marokanski nacin.

Začin je obično povezan sa Marokom, iako ga koriste susedne severnoafričke zemlje.

Ne postoji definitivan sastav začina koji čine ras el hanout. Svaka prodavnica, kompanija ili porodica mogu imati svoju mešavinu. Mešavina se obično sastoji od preko desetina začina, u različitim proporcijama, iako neki puristi insistiraju na tome da sadrži tačno 12 stavki. 

Najčešće korišćeni sastojci uključuju kardamom, kumin, karanfilić, cimet, muškatni orah, mačkavac, suvi đumbir, čili paprika, seme korijandera, biber, slatka i ljuta paprika, kurkuma. Neke mešavine uključuju so ili šećer, ali to uglavnom nije prihvaćena praksa. Šafran, orasi ili suvo brašno uglavnom nisu uključeni, jer se obično dodaju pojedinačnim posudama, ali neke komercijalne pripreme, posebno u Evropi i Severnoj Americi, mogu ih sadržavati.

Jedna klasična mešavina može sadržati piment, crni i zeleni kardamom, cimet, orahe, cimet verum, klinčić, cubeb, galangal, malagueta papar, lavandu, macis, nigellu, muskatni oraščić, crni papar, ružine pupoljke, kurkumu te ponekad afrodizijake kao što su španska mušica. Mešavine namenjene izvozu manje su egzotične.

Mnoge verzije ove mešavine sadrže afrodizijake.

U Tunisu, ras el hanout jednostavna je mešavina ružinih pupoljaka, crnog papra, cubeba, klinčića i verum cimeta.

Ras el hanout obično se prodaje kao mešavina celih začina pa se u jela dodaje pomoću mlinca za začine ili se melje u avanu, ali moguće ga je kupiti i u prahu.

Upotrebljava se za divljač, jagnjetinu, couscous, pirinač.

Sastav: crni biber, korijander, cimet cassia, čili papričice, đumbir, kumin, nigella, Longum papar, anis, komorač, kurkuma, muškatni oraščić, galangal, zvezdasti anis, klinčić, kardamom, lovorov list, lavanda, ružini pupoljci.

Spice Up Shop nudi ovaj začin u svojim prepoznatljivim teglicama.