Sočivo

sočivo

Postoji mnogo razloga zbog kojih treba da volimo sočivo. Sočivo je bogat izvor proteina, vlakana, gvožđa i folata. Ono je takođe jedno od najjednostavnijih mahunarki za varenje. Sočivo je izuzetno pristupačno i može se čuvati u ostavi.

Ako tražite da smanjite količinu mesa u vašoj ishrani, koristite pire od sočiva da biste zamenili deo (ili sve) mlevenog mesa u jelima kao što su ćufte, pljeskavice, vekne od mesa… Ali ako je meso još uvek na stolu za vas, koristite sočivo sa masnijim mesom poput pačetine i svinjetine da dodate bogatiji ukus jelu.

Različite vrste sočiva imaju različito vreme kuvanja i vreme upotrebe. Smeđa sočiva su najčešća vrsta sočiva i verovatno su oni sa kojima ste najviše upoznati. Imaju bogat, zemljast ukus i dobro drže svoj oblik, a dobre su i za pripremu pirea. Kuvaju se za 20-30 minuta.

Crveno ili smeđe sočivo može da se koristi za pravljenje raznih čorbi.

Sočivo, naročito zeleno i crveno koje drži svoj oblik, divno je za salate. Ono se može dodati u bilo koju salatu ili može biti glavni sastojak.

Salata sa cveklom, sočivom i fetom je puna boja i ukusa i brzo će Vas zasititi zbog sočiva koji je jedan od sastojaka.

Sledeći put kada pravite žurku, pokušajte da napravite neke egzotične umake i namaze od sočiva. Svako voli humus i znamo da možemo napraviti jedinstvene vrste humusa zamenom leblebije drugim mahunarkama, ali da li ste ikada razmišljali o pravljenju humusa od sočiva?

Svi volimo da grickamo hrskavu pečenu leblebiju i pogodite šta – možemo napraviti sličnu grickalicu sa sočivom. Ubacitega u rernu sa malo ulja i za 15 minuta imate ukusnu i zdravu ‘grickalicu’.

Da li ste čuli za sočivo u desertima? Nije baš toliko čudno kako zvuči. Na kraju krajeva, koristimo i druge mahune u desertima i kuvanju. Pokušajte da dodate pasirano sočivo zajedno sa grožđem, orasima i semenjem kada pravite torte ili kolače.

Doručak je najvažniji obrok dana, tako da ima smisla početi jutro sa jednom od najzdravijih namirnica. Napravite kašu tako što ćete skuvati sočivo i dodati svoje omiljene dodatke.

Ako ste mislili da je sočivo staromodno i dosadno, razmislite ponovo. Postoji razlog zbog kojeg je njegova snaga tu od davnina. Zabavite se istraživanjem svih ukusnih načina za pripremu sočiva.