Marsala vino

marsala vino

Marsala je vino napravljeno na Siciliji. Marsala se najčešće koristi u kuvanju kako bi se stvorili orahoviti, bogati karamelizirani sosevi. To je neverovatan dodatak svakoj kuhinji.

Ono sto je takođe karakteristicno za ovo likersko vino je to da obavezno treba imati veći sadržaj alkohola, a sadržaj alkohola moze doći i do 20%.

Ako pronađete flašu koja nije sa Sicilije, ne treba joj verovati!

Marsala je mnogo više od vina za kuvanje. Mnoge vrste su dovoljno fine za lagano pijuckanje, kao što su Sherri ili Madeira.

Najzastupljeniji ukusi su vanila, smeđi šećer, zamrznuta marelica i tamarind. Marsala vina kreću se od gotovo suvog ukusa do jako slatkih i servira se malo hladnije. Ako dobijete priliku da probate vrhunsku Marsalu, imaćete veći izbor nijansiranih ukusa uključujući morello trešnje, jabuku, sušeno voće, med, duvan i orahe.

Marsala vino ide čudesno u paru sa hranom koju je teško ukombinovati sa drugim namirnicama, kao što su špargla, prokelj i čokolada.

Ovo vino se fenomenalno slaže i sa sirevima, može se kombinovati i sa parmezanom ili gorgonzolom.

Marsala je takođe jako poznata po upotrebi u spremanju slatkiša kao što je tiramisu. Na blogu se nalazi recept za moj omiljeni tiramisu, koji morate probati.

Koristi se i u receptima za kolače, torte, kao i mnoge druge deserte. Marsala je odličan sastojak i u pravljenju koktela.

Vino Marsala će, ako je otvoreno, sačuvati svežinu otprilike mesec dana. Ako želite da duže zadržite njegovu svežinu, stavite ga na hladno, tamno mesto i uklonite kiseonik pre nego što stavite poklopac koristeći prezervator za vino.

Najbolja zamena za Marsala vino je Madeira zbog sličnog profila ukusa. Ako ne možete pronaći ni Madeiru, probajte da skuvate sos koji će sadržati 1 deo brendija sa 2 dela belog vina, smeđi šećer i dodir soli. Takođe, Marsalu mozete zameniti Portom, Sherrijem ili drugim desertnim vinom.

Kod nas ćete ovo vino pronaći u bolje snabdevenim vinarijama, kao što je Vino i tako to