Korijander

korijander

Korijander vodi poreklo iz Južne Evrope i sa Srednjeg Istoka.

Biljka je visoka između 30 i 90 cm, a njeno lišće i plodovi imaju specifičnu aromu pa se koriste kao začin i dodatak u mnogim jelima.

Naziva se i kineski peršun, baš zbog toga što list korijandera liči na list peršuna. Ima veoma nežan, slatkast ukus koji podseća na mešavinu limuna i kadulje. Korijander je seme jednogodišnje biljke koje izgleda kao kuglica smeđe do narandžaste boje. Ova biljka uspeva na gotovo svakoj vrsti zemljišta, ali ono što mu više odgovara je sunčana strana, sitna, rastresita zemlja. Korijander je bogat proteinima, eteričnim uljima, organskim kiselinama i vitaminom C.

List korijandera se uvek koristi svež. Ima jak ukus i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok se u Evropi više koristi zrelo i osušeno seme.

Ja ga često koristim i možete ga pronaći u mojim receptima: marinirani plavi patlidžan, osvežavajuca salata od svežeg krastavca i maka, salata sa sveklom, sočivom i fetom. Sveže lišće korijandera možete dodati u salatu, supu, ili bilo koje jelo od povrća. Možete napraviti i pesto od korijandera.