Farbanje uskršnjih jaja

Kako ofarbati uskršnja jaja? Ideja za Vaše mališane

Koja je Vaša najbolja tehnika za farbanje jaja? Da li farbate jaja u jednu boju ili volite šarena? Kako najbolje ofarbati uskršnja jaja? Farbanje jaja je pravoslavna tradicija koja se prenosi sa kolena na koleno i toliko dugo traje da nismo sigurni kada je tačno počela. Neka istraživanja tvrde da bojenje jaja datira šezdeset hiljada godina pre naše ere. Bilo kako bilo, to je i dalje tradicija koja unosi radost u svaki dom pred Uskrs, svakako jedna od najdražih uspomena iz detinjstva. Dan kada ste mogli da se igrate sa hranom (za šta bi nas majka uvek opominjala drugim danima) i da uprljate svoje prstiće raznim bojama.

Mada moram priznati da mi je uvek bilo interesantno koliko su se tehnike i verovanja vezana za farbanje jaja izmenila vremenom. Koji je onda odgovor na pitanje kako ofarbati uskršnja jaja? Naše bake su farbale jaja lukovinom i znalo se da prvo jaje mora biti crveno kako bi u kuću unelo radost i veselje, ali i čuvalo kuću do sledećeg Uskrsa. Kod mene u kući jaja su se farbala najviše u crvenu boju, tek poneko je bilo žuto, plavo ili zeleno.

Kako se svet se sve vise modernizovao, tako su nastajale nove ideje i novi načini ukrašavanja jaja. Od šareniša do šljokica, najbitnije je da ste kreativni i maštoviti. Nažalost, živimo u takvom vremenu da se sve radi na brzinu i u nedostatku vremena najlakše je da se kupe već ofarbana jaja i stave nalepnice. Mada priznaćete tada se izgubi čar tog praznika i sama prilika da se još više zbližimo sa našim mališanima naći idealan način kako ofarbati uskršnja jaja?.

Kao majka potpuno razumem šta znači juriti na sve strane, i da ste toliko umorni da vam je poslednje na listi da se bavite bojenjem jaja, pogotovu ako to iziskuje puno vremena. Međutim, možda se predomislite kada probate ovu zabavnu tehniku i možda vas baš ona podseti na dane kada ste se i sami radovali da se igrate sa bojama. Iznenadićete se kada vidite kakve nijanse možete dobiti i to od prirodnih sastojaka!

Ovaj domaći pristup bojenju jaja je i ekološki savestan i jeftin, i za njega sam koristila sastojke poput kupusa, cvekle i kurkume. Odlučila sam se da napravim kontrast između ovih nežnih pastelnih nijansi i da crnim permanentnim markerom sa tankim vrhom crtam direktno po jajima. Možete biti kreativni i koristiti druge boje markera i iscrtati razne geometrijske ili bilo koje oblike (strele, ikseve, tačke, krugove, srca, cik-cak) i ponavljati ih. Zabavite se i pustite mašti na volju sa ovim, možete čak napisati i ime voljene osobe, slatku poruku ili naslikati lice- samo je nebo granica. Ovo je takođe dobra aktivnost da uposlite vaše mališane oko uskršnjih praznika.

Farbanje uskršnjih jaja na prirodan način


Potrebno Vam je 12 belih jaja
Žuta prirodna boja– 3 kašike sirćeta, 2 kašičice kurkume ili 2 prstohvata šafrana. U šerpu sipajte 3 šolje vode i pustite da provri, dodajte sirće i kurkumu ili šafran. Ostavite potopljeno 10 minuta. Dodajte jaja i pustite da stoje u mešavini od 30 minuta do 3 sata. U zavisnosti od nijanse koju želite da dobijete.
-Roze prirodna boja– 2 cvekle srednje veličine, grubo izrendane, ¼ šolje sirćeta i 3 šolje vode. Prokuvajte 30 minuta pa procedite u velikoj posudu. Ostavite jaja da stoje u mešavini 30 minuta kako bi postala blago ružičasta ili do 4 sata kako bi postala tamnije crvena.
-Ljubičasta/ plava prirodna boja– 2 šolje iseckanog crvenog kupusa, ¼ šolje sirćeta. Promešajte kupus, sirće i litar vode. Prokuvajte 30 minuta, procedite u veliku posudu. Ostavite jaja da stoje u vodi najmanje 30 minuta. Različite boje se dobijaju od različitih vrsta kupusa.

Farbanje jaja nije tradicionalan običaj u zemljama širom Evrope, kao kod nas, medjutim svaka zemlja proslavlja Uskrs na svoj način. Na primer, u Francuskoj na dan Uskrsa se organizuje potraga skrivenih jaja u bašti nakon koje se porodica okuplja kako bi uživala u prazničnoj trpezi čiji je centar pečeno jagnje. Sutradan se planira porodični izlet. Francuzi koji žive južnije imaju malo drugačiju tradiciju u koju spada pravljenje džinovskog omleta. Ako se tamo nađete ne zaboravite da pripremite stomake za ovakvu poslasticu.

Za Italijane, Uskrs ne bi bio Uskrs ako ne bi pripremili poseban kolač u obliku golubice zvan „kolumba“. Golubica je po verovanju simbol dobrih vesti.

Kod Engleza na trpezi umesto jagnjećeg pečenja stoji šunka, ali kao i u većini slučajeva, jaja su neizostavni deo praznika i tada se takođe organizuje igra za decu. Tradicionalno su farbali jaja, ali danas je to retkost. Preuzeli su američki običaj gde deca idu u takozvani “Lov na uskršnja jaja” (“Easter Egg Hunt”). Uskršnje jutro deca provode tako što idu na lov jaja koje su odrasli prvobitno sakrili u kuci, po dvoristu ili praktično bilo gde na imanju od pravih, farbanih, do drvenih, plastičnih ili čokoladnih. Pobednik igre je onaj koji je sakupio najviše jaja.

Večernja Uskršnja vatra je jedan od obeležja ovog praznika u Nemačkoj, koja predstavlja sunce koje slavi kraj zimskog perioda i početak proleća. Za ovaj praznik Nemci takođe ukrašavaju žbun ili uskršnje drvo ljuskama obojenih jaja. Deca tada pripremaju mala gnezda ,u koja po verovanju zec donosi čokoladna jaja.

U skandinavskim zemljama se veruje da se na Uskrs mora ustati rano jer tada možete videti veličanstven prizor sunca koje pleše. Žutom bojom, koja predstavlja sunce, se najčešće farbaju jaja u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj.

Kada smo već kod Norveške evo jedne zanimljivosti vezano za upražnjavanje ovog praznika na njhovom podneblju. Norvežani veruju da je Uskrs najpogodniji dan za rešavanje ubistava. Zato se na televizijskim programima puštaju kriminalističke serije tokom tog perioda. Ova tradicija je nastala 1923. kada je na Uskrs, na naslovnoj strani vodećeg magazina objavljena reklama za krimi roman.

 U Sjedinjenim Američkim Državama se veruje da je uskršnji zeka taj koji donosi čokoladice. Deca takođe idu u lov na jaja, koja su skrivena po dvoristu, kao i u Velikoj Britaniji.

Na uskršnji ponedeljak američki predsednik organizuje igru zvanu „kotrljanje jaja“ u vrtu Bele kuće. Cilj ove igre jeste da se jaje otkotrlja najdalje što može a da se pri tom ne razbije.

Običaja ima i više nego što možemo zamisliti i premda se razlikuju, neki više, neki manje, svi imaju isti cilj – da se porodice zbliže i proslave početak toplih dana.

Pišite mi u komentaru kako Vi farbate jaja i šaljite sličice. Volela bih da čujem Vaše običaje i tehnike bojenja! Sreceno bojenje i šaranje! 🙂


Da li Vas zanima još praktičnih saveta?

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja koja se moraju popuniti označena su zvezdicom *.

Ocena recepta
*