Domaće lizalice od malina

Lizalice od malina na domaći način

Jeste li nekada pravili domaće lizalice? Ako niste, ne brinite — nije teško, a mnogo su ukusnije od kupovnih. Moglo bi se reći da su i zdravije, jer se koristi sveže smrznuto voće a ne arome i ekstrakti, ali su pune šećera tako da ta tvrdnja može lako da se opovrgne!

Ja ove lizalice od malina pravim sa Emom (ko ne zna, to mi je kćerka koja ima 8 godina) i ludo se zabavljamo. Pravimo ih u raznim oblicima, kao strašna čudovišta za “Noć veštica”, ili obliku srca kada se približi Dan zaljubljenih, ali naravno mogu poslužiti da izmamite osmeh svojim voljenim osobama tokom cele godine i u okruglom obliku (ili bilo kom obliku koji Vam je draži!). Mogu se oblikovati ručno, ali ako ste perfekcionista, možete koristiti kalupe za kolače. Okrugli kalupi prečnika 7-8 cm će poslužiti za standardne lizalice, a možete naći raznovrsne oblike kako biste ovaj recept učinili još zanimljivijim: srca, zvezdice, i tako dalje…

Bilo da ih ručno oblikujete, ili koristite kalup, nemojte lizalice od malina praviti kada je kišovito ili vlažno vreme jer se karamel neće stegnuti i na kraju ćete dobiti mekane lizalice nepravilnog oblika (a one neće biti tako efikasne u izmamljivanju osmeha!).

Par saveta:

 • Termometar za šećer je neophodan za ovaj recept, kao i 12 štapića za lizalice. Možete, a i ne morate, koristiti metalne kalupe za kolače.
 • Mogu se čuvati u vakuumskoj posudi između listova papira za pečenje najduže sedam dana.
 • Recept je bez glutena i orašastih plodova.

Lizalice od malina

Osoba: 12

Sastojci:

 • 60 g svežih malina
 • 250 g kristal šećera
 • 250 g glukoznog sirupa
 • 40 ml vode
 • 20 g zamrznutih malina pola celih, a pola izmrvljenih na zrnca

Priprema:

 • Obložite tri pleha papirom za pečenje, i na njih stavite dvanaest štapića za lizalice. Ostavite pleh sa strane. Lizalice će biti prilično velike, pa napravite dovoljno mesta za njih.
 • Da biste napravili pire od maline, izblendujte sveže maline u maloj činiji ili u mutipraktiku, a zatim procedite kroz sito postavljeno preko činije. Trebalo bi da dobijete 1 ½ -2 supene kašike pirea bez semenki. Ostavite smesu sa strane.
 • Stavite šećer i glukozni sirup u tiganj srednje veličine i umešajte s vodom. Stavite na ringlu zagrejanu do umerene temperature i kuvajte oko 3 minuta mešajući dok se šećer ne istopi. Povećajte temperaturu i kuvajte oko 10 minuta dok termometar za šečer ne pokaze da je smesa dostigla temperaturu od 147°C. Ovde je preciznost je od ključne važnosti, ali je bolje da pustite da se ugreje jedan stepen više nego da bude hladnije. Sklonite sa ringle i dodajte pire od maline. Pazite jer će šećer početi da vri. Polako mešajte metalnom kašikom dok se ne sjedini. Važno je da lagano mešate kako se ne bi stvorili mehurići koji bi ostali u lizalicama. Kada se sve potpuno sjedini, dodajte cele i izmrvljene maline i ponovo veoma lagano mešajte. Karamel bi trebalo da je već prestao da vri.
 • Odmah oblikujte lizalice. Stavite 2-3 kafene kašičice smese na gornju trećinu stapića za lizalice. Kašikom oblikujte krugove ako to radite ručno. Moraćete da budete brzi jer se šećer brzo steže. Podelite smrznute maline na jednake delove za svaku lizalicu.
 • Ako koristite kalupe za kolače (vidite uputstvo), stavite ih na gornju trećinu štapića za lizalice i naspite 2-3 kafene kašičice karamela.
 • Pažljivo prekrijte lizalice listom papira za pečenje kako biste sprečili da se na njima formira vlaga. Ostavite da se potpuno ohlade i stegnu (oko pola sata). Kada ste se uverili da su se ohladile i stegle, sklonite kalupe za kolače (ako ste ih koristili) i poslužite.
Lizalice od malina

Prijatno!


Raspoloženi za još poslastica?

Jedan Komentar

 1. Pingback: Ukusne lizalice od malina na domaći način - Slatkišologija

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja koja se moraju popuniti označena su zvezdicom *.

Ocena recepta
*