Liker od trnjine

Kako napraviti liker od trnjine?

Ovo je jedan divan liker, koji sam otkrila kada sam prvi put posetila Englesku. Do tada nisam nikada ni videla trnjine, a kamoli probala liker od istih. Bila je to ljubav na prvi pogled. Sećam se kao da je juče bilo.
Moj prvi odlazak u Englesku kako bih upoznala roditelje svog sadašnjeg muža. Eh, kad se samo setim te treme! Čašica ovog likera mi je pomogla da se opustim i uživam u dobrom društvu. Naravno, sve je dobro prošlo.

U Engleskoj, ovaj popularni liker od trnjine se obično služi pre ili nakon obroka. Domaći liker je daleko ukusniji nego kupovni, koji se może naći u skoro svim prodavnicama. Probala sam par kupovnih, ali mi se nisu svideli, pa sam počela sama da ga pravim pre par godina. Baš ga volim, a i zgodno je, jer uvek imam sa čim da poslužim iznenadne goste. Ako volite slatkasta alkoholna pića onda će vam se ovo sigurno svideti. Često ga ponesem i na poklon kada idem u goste. Mi smo pre par nedelja išli da ih beremo tako da sam prvu turu završila. Mogu i da se zamrznu, pa da se onda smrznute direkto stave u teglu, u tom slučaju ne morate da ih odmrzavate. Ako imate priliku da naberete ove lekovite bobice, obavezno probajte. Trnjine rastu prirodno u šumama i podsećaju izgledom na borovnice. Berba je obično krajem Septembra. Više o njima možete pročitati ovde.

Liker od trnjine

Liker od trnjine

Ukupno vreme10 min

Sastojci:

  • 500 g zrelih trnjina
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 l džina

Priprema:

  • Operite i preberite trnjine pa ih osušite čistom krpom. Viljuškom izbodite trnjine i prespite ih u dvolitarsku teglu ili podelite u dve manje tegle.
  • Dodajte šećer i džin i poklopite. Dobro promućkajte. Svakog dana narednih sedam dana dobro promućkajte teglu pa je zatim ostavite na tamno, hladno mesto da odstoji 2 do 3 meseca.
  • Nakon toga stavite cediljku obloženu gazom iznad činije i procedite liker od trnjina. Prespite u čiste, suve boce, pa zatvorite i obeležite. Liker od trnjina se može odmah piti ali će sazreti i biti bolji vremenom. Ako ste u mogućnosti, napravite ga jedne godine kako biste ga pili sledeće ili bar nek odstoji još 3 meseca.

Prijatno!


Da li više volite maline?

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja koja se moraju popuniti označena su zvezdicom *.


*