Liker od trnjine

Domaći liker od trnjine

Ovo je jedan divan liker, koji sam otkrila kada sam prvi put posetila Englesku. Do tada nisam nikada ni videla trnjine, a kamoli probala liker od istih. Bila je to ljubav na prvi pogled. Sećam se kao da je juče bilo.
Moj prvi odlazak u Englesku kako bih upoznala roditelje svog sadašnjeg muža. Eh, kad se samo setim te treme! Čašica ovog likera mi je pomogla da se opustim i uživam u dobrom društvu. Naravno, sve je dobro prošlo. Osim što mi je zapisan u lepom sećanju, ovaj napitak me je oduševio, pa sam odlučila da napravim i sa vama podelim recept za domaći liker od trnjine.

U Engleskoj, ovaj popularni liker od trnjine se obično služi pre ili nakon obroka. Domaći liker je daleko ukusniji nego kupovni, koji se może naći u skoro svim prodavnicama. Probala sam par kupovnih, ali mi se nisu svideli, pa sam počela sama da ga pravim pre par godina. Baš ga volim, a i zgodno je, jer uvek imam sa čim da poslužim iznenadne goste. Ako volite slatkasta alkoholna pića onda će vam se ovo sigurno svideti. Često ga ponesem i na poklon kada idem u goste. Mi smo pre par nedelja išli da ih beremo tako da sam prvu turu završila. Mogu i da se zamrznu, pa da se onda smrznute direkto stave u teglu, u tom slučaju ne morate da ih odmrzavate. Ako imate priliku da naberete ove lekovite bobice, obavezno probajte.

Trnjine rastu prirodno u šumama i podsećaju izgledom na borovnice. Berba je obično krajem Septembra. Iako svojim izgledom podsećaju izuzetno na borovnice, zapravo spadaju u porodicu šljiva. Veoma su bogate vitaminom C i delotvorne su u borbi protiv problema sa varenjem, koriste se i za oblaganje želuca, pospešivanje rada probavnih organa, za čišćenje pluća, a u našem narodu su poznate i kao prirodni lek protiv žutice!
Slatkastog su ukusa i jednom kada napravite ovaj liker, postaće vam omiljeno piće!

Liker od trnjina možete služiti gotovo uvek! Pije se nakon obroka, da se malo zasladite. Leti je sjajan način da se osvežite i zasladite, a možete ga piti i toplog zimi.


Liker od trnjine

Liker od trnjine

Ukupno vreme10 min

Sastojci:

  • 500 g zrelih trnjina
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 l džina

Priprema:

  • Operite i preberite trnjine pa ih osušite čistom krpom. Viljuškom izbodite trnjine i prespite ih u dvolitarsku teglu ili podelite u dve manje tegle.
  • Dodajte šećer i džin i poklopite. Dobro promućkajte. Svakog dana narednih sedam dana dobro promućkajte teglu pa je zatim ostavite na tamno, hladno mesto da odstoji 2 do 3 meseca.
  • Nakon toga stavite cediljku obloženu gazom iznad činije i procedite liker od trnjina. Prespite u čiste, suve boce, pa zatvorite i obeležite. Liker od trnjina se može odmah piti ali će sazreti i biti bolji vremenom. Ako ste u mogućnosti, napravite ga jedne godine kako biste ga pili sledeće ili bar nek odstoji još 3 meseca.

Prijatno!


Da li više volite maline?

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Polja koja se moraju popuniti označena su zvezdicom *.

Ocena recepta
*